Rafila, despre certificatul verde la locul de muncă: Discuția rămâne deschisă, nu ar trebui să fie subiect de polemici

Discuția privind certificatul verde la locul de muncă rămâne deschisă, iar acest subiect nu ar trebui să stârnească polemici, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Potrivit acestuia, în România, în momentul de față, „în ciuda numărului mare de cazuri, nu se gripează sistemul de sănătate”. El a dat exemplul Franţei, care a utilizat certificatul verde, şi totuşi înregistrează 400.000 de cazuri pe zi.

„Discuţiile sunt începute din luna octombrie (2021, n.r.). Am pus la dispoziţia colegilor mei parlamentari un proiect de lege care să fie aprobat în Parlament, care să fie aplicabil şi să aibă efect asupra sănătăţii publice. Din păcate, proiectul de lege înaintat în Parlament de colegii de la PNL nu se referea la certificatul verde la locul de muncă, ci se referea la personalul medical şi atât. A fost respins în Senat şi este clar că modul în care a fost gândit nu cred că a fost cel mai fericit. Dacă am venit cu un alt proiect de lege care putea să fie adoptat de Parlament, eu mi-am făcut datoria, dar nu pot să mă substitui Parlamentului României.

Discuţia rămâne deschisă, putem să o dezbatem tehnic, o dezbatem într-un cadru parlamentar, nu cred că trebuie să facă subiectul unor polemici, mai degrabă ar trebui să facă subiectul unor reflecţii, mai ales ale persoanelor care, în cursul anului trecut, au făcut prea puţine lucruri sau deloc în ceea ce priveşte controlul pandemiei”, a afirmat ministrul, miercuri, potrivit Agerpres.

El a dat exemplul Franţei, care a utilizat acest instrument, şi totuşi înregistrează 400.000 de cazuri pe zi.

„Din fericire, văd că în momentul de faţă ne găsim într-o situaţie în care, în ciuda numărului mare de cazuri, nu se gripează sistemul de sănătate. Văd ce se întâmplă în alte ţări care au utilizat acest instrument, de exemplu Franţa – unde sunt 400.000 de cazuri care se înregistrează zilnic. 400.000, în cifre româneşti 120.000, ca să ştim exact despre ce discutăm, ca şi când în România ar fi 120.000 de cazuri pe zi”, a afirmat Alexandru Rafila.

Întrebat, în context, dacă este de părere că acest certificat verde nu ar fi modificat foarte mult situaţia din România, ministrul a răspuns că nu ştie, însă „există loc de interpretare”.

„Este posibil, nu ştiu… Dacă l-am fi avut, am fi ştiut, dar atunci probabil discutam ce s-ar fi întâmplat dacă nu îl aveam. Întotdeauna există loc de interpretare”, a arătat ministrul.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole