Rafila lasă fără bani europeni spitalele care nu știu să-i folosească. ”Nu se vor pierde niciun fel de fonduri din finanţarea PNRR”

Publicat: 11 apr. 2024, 06:35, de Filon Stan, în SOCIAL , ? cititori
Rafila lasă fără bani europeni spitalele care nu știu să-i folosească. ”Nu se vor pierde niciun fel de fonduri din finanţarea PNRR
Rafila ia banii europeni spitalelor care nu stiu sa-i foloseasca

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut că sunt zone din țară unde spitalele nu folosesc banii europeni. Oficialul a spus că acești bani nu vor fi însă pierduți, ci vor fi redistribuiți.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dă asigurări că nu se vor pierde niciun fel de fonduri din finanţarea PNRR pentru spitale! Oficialul a recunoscut însă că a vizitat multe locuri din țară unde a constatat că nu se face nimic cu banii europeni. Reprezentantul Guvernului a spus că acei bani nu vor fi pierduți, ci vor fi redistribuiți acolo unde lucrurile merg în direcția bună.

„Fiecare autoritate publică care a contractat fie un credit sau fonduri nerambursabile, cum este cazul PNRR, are nişte responsabilităţi. (…) Am fost în unele locaţii în ţară unde nu s-a întâmplat nimic. (…) În mod evident aceste fonduri nu vor fi pierdute, ci vor fi realocate în alte locuri unde lucrurile se desfăşoară aşa cum trebuie. Există şi proiecte în aşteptare care pot să le înlocuiască pe cele care deja se desfăşoară sau există anumite sume care se pot aloca către alte unităţi unde se face o reevaluare a costurilor, pentru că trăim într-o perioadă destul de ciudată din punctul aceste de vedere, pentru că de multe ori studii de fezabilitate care au indicat anumite costuri acum doi-trei ani nu mai sunt actuale şi trebuie fonduri suplimentare. Încercăm să facem în aşa fel încât să nu piardă (n.r. fonduri) şi vă asigurăm că din punctul nostru de vedere nu se vor pierde niciun fel de fonduri din finanţarea PNRR”, a spus ministrul.

Ministrul Sănătății a spus că în prezent se lucrează la zeci de spitale din țară cu bani europeni. Unele spitale sunt ridicate de la zero, altele sunt reabilitate.

„Este vorba despre zeci de spitale care se fac în momentul de faţă în România. Nu se cârpeşte nimic. Toate aceste proiecte se fac în clădiri noi sau în anumite situaţii o reabilitare completă începând de la structura de rezistenţă până la recompartimentarea şi recalibrarea unor construcţii care deja există”, a arătat Alexandru Rafila.

Dar ce se întâmplă cu infecțiile nozocomiale care par a se găsi în multe spitale din țară? Ei bine, ministrul a spus că multe spitale au început să îşi organizeze laboratoare de microbiologie.

„În momentul de faţă raportarea acestor infecţii este încurajată. Multe spitale au început să îşi organizeze laboratoare de microbiologie care lipseau şi care sunt singurele care pot să facă diferenţa din punctul de vedere al situaţiei germenilor multirezistenţi pe de o parte şi diagnosticul corect al acestor infecţii. Sunt raportări care se fac la sfârşit de an. Putem să estimăm eventual în luna iulie care este trendul acestui an, să avem date măcar pentru primele şase luni”, a arătat ministrul.