România încă nu știe să folosească banii europeni! Boloș: Capacitatea de implementare a proiectelor e limitată

Publicat: 10 apr. 2024, 06:35, de Filon Stan, în POLITICĂ , ? cititori
România încă nu știe să folosească banii europeni! Boloș: Capacitatea de implementare a proiectelor e limitată
Romania inca nu stie sa foloseasca banii europeni

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a făcut declarații care îi pun într-o lumină proastă pe români. Deși ar trebui ca autoritățile din România să știe cum să folosească banii europeni, iată că situația nu stă chiar așa.

România încă nu știe să folosească banii europeni, deși ar trebui ca autoritățile din țara noastră să deprindă acest mecanism, după cel puțin 14 ani de experiență în acest domeniu vital pentru dezvoltarea țării.

România încă nu știe să folosească banii europeni

Cel care a tras un semnal de alarmă a fost chiar ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care a recunoscut că capacitatea administrativă de implementare a proiectelor de investiţii este una încă limitată pentru România.

„Perspectiva aceasta a capacităţii administrative de implementare a investiţiilor este una pentru România încă limitată, cu toate că bugetele pe care le avem la dispoziţie din politica de coeziune, dar şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar şi experienţa practică de-a lungul celor două cicluri financiare multianuale, o experienţă de 14 ani de implementare a investiţiilor, ar fi trebuit să ne ducă spre o capacitate mult mai bună de a implementa proiectele de investiţii şi a avea un efect multiplicator consistent pentru dezvoltarea României pe termen lung. Aici, din păcate, în acest context, suntem încă limitaţi şi avem de lucru pe ceea ce înseamnă consolidarea capacităţii instituţionale de implementare a proiectelor de investiţii. Ne-am dori să avem întotdeauna măcar la nivelul a ceea ce am programat în buget pentru investiţii”, a explicat Marcel Boloş.

Cu toate acestea, ministrul Finanţelor a subliniat că, pentru 2024, a fost stabilit un buget pentru investiţii de 7,2% din PIB şi dorinţa este ca rezultatul să fie cât mai aproape de acest buget.

„În acest context, ne-am dori să fim cât mai aproape de bugetul programat, dar, sigur, realitatea cea mai evidentă o să o vedem la sfârşitul anului, când vom avea şi cifrele pe masă şi vom vedea de ce am fost în stare pentru implementarea investiţiilor la care ne-am angajat. Oricum, investiţiile care sunt hotărâtoare, cele care aduc investiţiile în infrastructură, cu un efect de multiplicare consistent, indirect, pentru dezvoltarea economică, acestea trebuie să aibă un ritm susţinut de implementare.

Sunt în prima poziţie pentru ceea ce înseamnă prioritizarea investiţiilor publice la nivel naţional, fiindcă o asemenea perioadă de oportunitate pe care o avem în ceea ce priveşte bugetul alocat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu cred că se va mai repeta. Deadline-ul pe care îl avem, 31 august 2026, va fi unul care se pare că e de neclintit şi din acest punct de vedere ar fi de dorit să ne putem implementa investiţiile şi reformele la care ne-am angajat pentru ca să validăm poziţia aceasta de loc I pentru investiţiile în infrastructură”, a spus Marcel Boloş.