Raluca Turcan: În România pensiile şi salariul minim sunt foarte mici şi nivelul sărăciei e îngrijorător

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Râmnicu Vâlcea, că în România pensiile şi salariul minim sunt foarte mici şi, în general, nivelul sărăciei este unul îngrijorător.

„În România pensiile sunt foarte mici, salariul minim este foarte mic şi, în general, nivelul sărăciei este unul îngrijorător. Şi vă dau şi câteva cifre: avem peste 900.000 de pensionari plătiţi cu pensia minimă socială, avem, de asemenea, 5 milioane de pensionari din sistemul public de pensii cu o pensie medie de 1.500 de lei şi avem 2,7 milioane de pensionari cu pensie până în pensia medie. Deci sistemul de pensii este unul care nu le permite milioanelor de pensionari cu nivelurile menţionate de pensii să trăiască într-un mod decent”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a explicat şi ce beneficii va aduce recalcularea pensiilor mici.

De aceea, am început acest proces care, dincolo de includerea dosarelor de pensie într-un format electronic, va duce la recalcularea pensiilor cu o rapiditate mai mare pentru pensiile mici. Această nouă formulă de recalculare a pensiilor pe care noi o vom propune prin modificarea legislaţiei va permite pensiilor mici să crească mai mult astfel încât să ajungem la un echilibru şi o echitate în sistemul de pensii”, a precizat Turcan.

Revoluția dosarelor cu șină

Raluca Turcan a declarat și că la momentul preluării mandatului a constatat că „pe partea de pensii s-a făcut foarte puţin”.

„Ajunsă în mandat am constatat că inclusiv pe partea de pensii s-a făcut foarte puţin. Şi o să vă dau un exemplu concret: ştiţi că li s-a spus celor aproximativ 5 milioane de pensionari că de la 1 septembrie 2021 pensiile vor creşte cu 40%. Aproape că aţi fi crezut că e posibil să se întâmple lucrul acesta. Şi eu am crezut, vă spun cu sinceritate. Dar am constatat că pentru a putea majora toate pensiile cu 40% ai nevoie de digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, astfel încât ele să fie într-un format electronic şi să se aplice o formulă de calcul ca ulterior să se întâmple recalcularea pensiilor. Şi ce să vezi?! 250.000 de dosare de pensii în România arată aşa: dosar cu şină!”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul a subliniat că în acest fel nu puteau fi făcute rapid recalculările promise.

Vă întreb: cum puteau fi operate modificări pe dosare cu şină? Să ne răspundă cei care au vândut iluzii ani la rând”, a spus Turcan.

Ministrul Muncii şi protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a efectuat vineri o vizită în judeţul Vâlcea, la centre ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie Copilului (DGASPC) şi la Casa de Pensii.

1 COMENTARIU

  1. Dupa 31 de ani de democrație sălbatica și țigănească ” Politicieni ro. ” vad cu adevăr, cruditatea, ipocrizia și a lor crima.
    Crima sărăciei la care este expus sărmanul și umilul român. Da asa este doamnelor și domnilor.
    Depopularea României este prezenta din vremea lui tovarășului Ion Iliescu, alungarea romanului peste hotar a fost și este in orice moment al zilei și al nopții
    Va-ti pierdut și identitatea voastră. Sa nu va gândiți doar cultura, tradiția, și la alții oamenii de valoare. ( Sa pierdut aproape tot ce a fost bun.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...