Raport Europol: 821 de rețele criminale acționează în Europa

Publicat: 07 apr. 2024, 06:42, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Raport Europol: 821 de rețele criminale acționează în Europa

Potrivit unui raport al Europol, 821 de rețele criminale periculoase sunt active în UE și amenință cetățenii și statul de drept. Aceste bande, cu peste 25.000 de membri, sunt extrem de profesioniste și nemiloase, potrivit raportului asupra crimei organizate prezentat la Haga și Bruxelles.

Afacerea principală a membrilor din rețele este traficul de droguri. Fiecare a doua rețea este implicată. Este trafcată în principal cocaina, dar și droguri sintetice și canabis. Alte infracțiuni includ frauda, ​​efracția și furtul, traficul de persoane și de migranți, arată investigatorii Europol

Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat la Bruxelles:„Crima organizată este una dintre cele mai mari amenințări actuale la adresa securității cetățenilor, a copiilor și tinerilor noștri și a democrației prin corupție și violență extremă”.

Instrument important în lupta împotriva crimei organizate

Pentru prima dată, Europol a identificat aceste rețele și a analizat funcționarea și structura organizatorică a acestora pe baza datelor din toate statele membre ale UE, precum și din alte țări partenere. „Știm cine sunt, cum sunt organizați, cum câștigă bani, cu cine lucrează”, a spus șeful Europol, Catherine De Bolle.

Analiza este un instrument important pentru anchetatori în lupta împotriva crimei organizate. Sunt organizații foarte profesioniste și care operează la nivel internațional. Ele sunt flexibile, controlante și distructive, continuă raportul. Ei nu operează într-o lume interlopă criminală izolată, dar au un impact direct asupra vieții cetățenilor UE.

Raportul Europol privind crima organizată

Raportul citează, ca exemplu, puternicele familii ‘Ndrangheta din Italia. Profiturile din traficul de droguri și arme ar fi investite în toată Europa în imobiliare, supermarketuri și hoteluri. Mocro Mafia este binecunoscută în Țările de Jos, o bandă de traficanți de droguri periculoasă cu mai mulți membri din Maroc. Peste 100 dintre bande sunt active numai în Belgia, inclusiv clanuri de familie albaneze.

Potrivit Europol, cea mai mare amenințare constă în infiltrarea în lumea afacerilor legale. Bandele folosesc acest lucru pentru a facilita și a-și ascunde crimele și, de asemenea, pentru a spăla profiturile. 86% dintre rețele folosesc structuri juridice de afaceri; o mare majoritate lucrează cu corupție și violență.

„Această analiză și o bază de date ar trebui să ajute la țintirea crimei organizate mai precis”, a declarat șeful Europol, De Bolle. „Invizibilul este acum vizibil – cel puțin pentru anchetatori. Cu toate acestea, acest raport nu este o agendă telefonică a crimei organizate. Numele, contactele și structurile nu sunt menționate. Informațiile confidențiale vor fi transmise anchetatorilor din țările afectate”, a  mai spus De Bolle.