Raport preliminar al AIAS privind incidentul de aviație civilă din luna aprilie de pe Aeroportul Henri Coandă

Publicat: 21 mai 2024, 23:17, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Raport preliminar al AIAS privind incidentul de aviație civilă din luna aprilie de pe Aeroportul Henri Coandă

AIAS (Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile) a publicat raportul preliminar de investigație în cazul incidentului grav produs în data de 17 aprilie 2024 pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București. Incidentul a implicat o aeronavă Airbus A330-343E, înmatriculată TC-LOC, operată de Turkish Airlines.

În data de 17 aprilie 2024, la ora 19:31 UTC (22:31 ora locală), o aeronavă de tip Airbus A330-343E, aflată într-un zbor comercial, a fost implicată într-un incident pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București. La bordul aeronavei se aflau 268 de persoane, dintre care 258 erau pasageri și 10 membri ai echipajului, însă nu au fost raportate victime. Incidentul a cauzat avarierea trenului de aterizare, distrugerea a 10 balize marginale, a unui panou de semnalizare și exfolierea benzii de siguranță a pistei 26L.

Desfășurarea incidentului

În seara de 17 aprilie 2024, aeronava Airbus A330-343E, cu numărul de zbor TK1046, a decolat de pe pista 26L a Aeroportului Henri Coandă la ora 19:32 UTC, cu destinația Aeroportul Istanbul. La scurt timp după decolare, personalul de la sol a observat deteriorarea unor elemente de infrastructură: 10 balize marginale sparte, un panou de informare distrus și exfolierea benzii de siguranță a pistei.

Aeronava a aterizat în siguranță pe Aeroportul Istanbul la ora 20:27 UTC. După aterizare, echipajul a raportat o problemă tehnică la trenul de aterizare față. Incidentul nu a afectat traficul aerian, deoarece administratorul aeroportului a înlocuit rapid balizele sparte și a remediat deteriorările pistei fără a fi necesară emiterea unui mesaj NOTAM pentru suspendarea operațiunilor pe pista 26L.

Investigația în curs

Echipa AIAS a realizat investigații la locul incidentului, colectând date preliminare și notificând autoritățile internaționale relevante. Scopul investigației este prevenirea unor viitoare accidente și incidente prin determinarea cauzelor și emiterea de recomandări pentru îmbunătățirea siguranței aviației civile. Rezultatele finale vor fi publicate în raportul complet, disponibil pe site-ul AIAS.

Raportul preliminar oferă o perspectivă inițială asupra evenimentului, în timp ce investigațiile continuă pentru a stabili cauzele exacte ale incidentului.

20240417_RP_TC-LOC