Rareș Bogdan: Austria a reluat discuţiile privind aderarea României la spațiul Schengen

Publicat: 30 nov. 2023, 16:00, de Mariana Olteanu, în POLITICĂ , ? cititori
Rareș Bogdan: Austria a reluat discuţiile privind aderarea României la spațiul Schengen

Din 5 decembrie, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen nu va mai fi pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Anunțul a fost făcut de Rareș Bogdan, care susține că această amânare este una strategică. Europarlamentarul PNL a explicat că este nevoie de un vot pozitiv în parlamentul Olandei.

Dacă și Bulgaria va primi undă verde, atunci țara noastră ar putea avea un Consiliu JAI extraordinar pe 27-28 decembrie, în care să adere alături de Bulgaria la spațiul Schengen.

”Vestea îmbucurătoare este că Austria a reluat discuţiile, s-au redeschis canalele diplomatice şi Austria şi-a schimbat radical poziţia faţă de în urmă cu un an. Încă nu putem spune, nu putem fi optimiştii de serviciu, sau nu avem certitudinea că Austria dă votul, dar cert este că în momentul ăsta se poartă discuţii diplomatice la toate nivelele şi lucrurile sunt îmbucurătoare”, a declarat Rareş Bogdan într-o intervenţie la Antena 3.

”Pentru Bulgaria, am cerut această retragere strategică și vom cere punerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI de la începutul anului viitor sau la un Consiliul JAI extraordinar. Se discută inclusiv despre un Consiliu JAI extrordinar pentru 27-28 decembrie, anul acesta, dar totul este la nivel de discuții diplomatice. Înainte de orice trebuie ca Bulgaria să primească votul în Parlamentul Olandei, iar apoi se intră în linie dreaptă.

La controlul pe care îl au bulgarii, inclusiv pe granița de sud, s-a constatat că nu mai există probleme și raportul pentru Bulgaria este aproape la fel de bun ca pentru România.

Auspiciile sunt mai bune decât în urmă cu un an chiar și în ceea ce privește relațiile României cu Austria. Dacă Bulgaria primește votul pozitiv în Olanda, atunci se poate merge către o aderare, fie ea și în doi pași.”, a declarat Rareș Bogdan, la Antena 3 CNN.