Rareș Bogdan: Sunt nori negri deasupra Europei de Est

Când în rândul populației ai frica de război, nu ai cum să nu încerci să păstrezi o majoritate calificată în Parlamentul României, a declarat prim-vicepreședintele PNL, eurodeputatul Rareș Bogdan.

În contextul regional în care suntem, nu mai e loc să discutăm despre lucrurile nefuncționale și trebuie să strângem rândurile (…), să strângem rândurile pentru că norii negri sunt deasupra Europei de Est, sunt deasupra Moldovei, Transnistriei și, din păcate, sunt mult prea aproape de României.

De asta îi rog pe toți cei care au criticat de-a lungul ultimelor luni demersul nostru de a face o largă coaliție să înțeleagă că era unica și este unica soluție”, a declarat liberalul la B1TV, în emisiunea lui Robert Turcescu .

El a evocat evenimentele din anul 1999, când forțe rivale de pe scena politică de la București s-au adunat la aceeași masă pentru a acorda NATO drept de survol în contextul conflictului iugoslav.
Era vorba de dreptul de survol pe care l-au primit NATO și Statele Unite
Vă amintiți cu siguranță un moment unic în istoria României, 1999, un moment în care adversari istorici, doi dintre ei care fuseseră închiși 18 ani în pușcăriile comuniste, Ion Diaconescu și Gabriel Țepelea, de asemenea Ionescu Galbeni, într-o noapte, au fost nevoiți să stea la aceeași masă cu liderul opoziției de atunci, Ion Iliescu, sub coordonarea Președintelui de atunci, Emil Constantinescu, pentru a lua o hotărâre foarte importantă pentru România și pentru viitorul României în relațiile internaționale.

Era vorba de dreptul de survol pe care l-au primit NATO și Statele Unite în conflictul iugoslav, împotriva lui Milosevic. Atunci, practic, oameni care teoretic n-ar fi putut sta niciodată la masă au fost nevoiți să stea la masă și să meargă pe un demers comun”, a adăugat Rareș Bogdan.

O majoritate calificată are avantajul că „poate să ia hotărâri imediate”, a punctat prim-vicepreședintele PNL.

Într-un context regional extrem de complicat

„Eu vă spun doar că ideea acestei coaliții și faptul că noi am construit această majoritate într-un context regional extrem de complicat, care sper ca niciodată să nu ne ducă la situația unei hotărâri de acest gen, este singurul lucru care poate liniști o națiune și o Românie care în toate cercetările sociologice din ultimele două luni și-a mutat prioritățile pe primul, al doilea loc, conflict în regiune, război. Deci atunci când în rândul populației ai frica de război, nu ai cum să nu încerci să păstrezi o majoritate care să îți asigure două treimi (din Parlament, n.r.), o majoritate calificată, care în orice situație – nu știu, nu vreau să vorbesc de situații-limită – dar fiecare și le închipuie, poate să ia hotărâri imediate.

Noi nu puteam sta cu o majoritate de 7-8 forțe politice, care stătea în patru voturi, cu partide care erau mai mult aventuriere decât partide mainstream, partide care să înțeleagă că în momente-cheie trebuie să lași orgoliile și să mergi pe ideea unei raționalități și a unui interes național real”, a continuat Rareș Bogdan.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole