Răspuns la întrebarea: De ce bărbații sunt mai afectați de cancer comparativ cu femeile?

Publicat: 18 aug. 2022, 07:41, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Răspuns la întrebarea: De ce bărbații sunt mai afectați de cancer comparativ cu femeile?

Un nou studiu arată că bărbații prezintă un risc mai mare de a face cancer comparativ cu femeile, în principal din cauza diferențelor biologice.

Mult timp acest aspect a fost pus pe seama modului de viață mai dezechilibrat al bărbaților: consumul de tutun, de alcool, chiar unele profesii care implică expunerea la substanțe cancerigene etc.

Dar un studiu recent lansează o nouă explicație în privința diferenței între numărul de cancere la bărbați și femei. Publicat în numărul din 8 august al revistei medicale Cancer, studiul susține că diferențele biologice dintre femei și bărbați ar explica în cea mai mare parte de ce bărbați sunt mai susceptibili de a dezvolta anumite tipuri de cancere, transmite site-ușl Neon.

Pentru demonstrație, cercetătorii americani de la Institutul Național de Sănătate au analizat datele aparținând unui număr de 171.274 de bărbați și ale unui număr de 122.826 de femei, cu vârste între 50 și 71 de ani. Cercetătorii au evaluat riscurile pentru bărbați și femei în privința a 21 de tipuri de cancere diferite, acordând o atenție specială anumitor factori precum comportamentele la risc enunțate mai sus, indicele de masă corporală, talia, stilul de viață, antecedente medicale și familiale.

În perioada de monitorizare, a reieșit că 17.951 de noi cancere au fost diagnosticate la bărbați și 8.742 la femei. Datele arată că bărbații sunt de 11 ori mai susceptibili de a dezvolta un cancer esofagian comparativ cu femeile. De asemenea, ei prezintă un risc de 3,5 ori mai mare de a suferi un cancer al stomacului și laringelui, subliniază site-ul american Medical News Today.

Cercetătorii au mai descoperit că modul de viață nu poate fi motivul principal al acestei diferențe în fața bolii. ”Există diferențe biologice inerente între femei și bărbați care influențează în mod decisiv riscul de cancer, explică Sarah Jackson, co-autoare a studiului, citată de Slate. Potrivit acesteia, femeile ar prezenta răspunsuri imunitare înnăscute și adaptative mai puternice, care le protejează de unele forme de cancer.

”Femeile prezintă un răspuns imunitar mai robust în fața infecțiilor oncogene (care favorizează dezvoltarea de tumori), cum sunt virusurile hepatitelor B și C, papilomavirusuri, care ar induce un risc mai scăzut de cancere hepatice și orofaringiene”, se subliniază în acest studiu.

De asemenea, în cazul bărbaților, nivelul mai ridicat de testosteron poate genera creșterea celulară legată de riscul mai mare de cancere ale pielii, prostatei și ficatului.

Cu toate aceste concluzii, Sarah Jackson subliniază importanța modului de viață sănătos și insistă asupra importanței de a preveni și a depista precoce boala.