Război în Silicon Valley: OpenAI și NYT se confruntă într-un proces istoric

Publicat: 28 feb. 2024, 15:40, de Vasile Bahrim, în Ultimă oră , ? cititori
Război în Silicon Valley: OpenAI și NYT se confruntă într-un proces istoric

OpenAI, compania din spatele inovatorului chatbot ChatGPT, a solicitat unui tribunal federal din Statele Unite să respingă procesul intentat de publicaţia New York Times (NYT).

Astfel, OpenAI susține că ziarul i-a „spart” în mod intenționat sistemul de inteligență artificială pentru a genera probe false. Într-o demers la Tribunalul federal din Manhattan, OpenAI a acuzat NYT că a manipulat ChatGPT să reproducă materiale întregi din ziar, protejate de dreptul de autor, folosind în acest sens “comenzi înșelătoare care încalcă flagrant termenii de utilizare ai OpenAI”.

Compania a arătat că „afirmaţiile din plângerea NYT nu corespund standardelor jurnalistice riguroase pentru care este cunoscut ziarul”.

Reprezentanţii OpenAI au adăugat: „Adevărul, care va ieși la iveală pe parcursul acestui caz, este că Times a plătit pe cineva să spargă produsele OpenAI”.

În decembrie 2023, NYT a dat în judecată OpenAI și principalul său susținător financiar, Microsoft, acuzându-le că au folosit fără permisiune milioane de articole pentru a-şi antrena chatbotul să furnizeze informații utilizatorilor.

NYT a acuzat OpenAI și Microsoft că încearcă să „profite pe seama investiției sale masive în jurnalism” și că „încearcă să creeze un substitut pentru ziar”. Au fost citate, de asemenea, o serie de situaţii în care chatboturile OpenAI și Microsoft au furnizat utilizatorilor extrase aproape literale din articolele NYT.

OpenAI a declarat că publicaţia New York Times a avut nevoie de „zeci de mii de încercări pentru a genera rezultatele respective”.

„În mod obișnuit, nu se poate folosi ChatGPT pentru a afişa articole din Times la cerere”, a subliniat compania OpenAI.

NYT nu este singurul deținător de drepturi de autor care a dat în judecată companii tehnologice pentru presupusa utilizare abuzivă a materialelor sale în antrenarea AI. De-a lungul timpului, numeroşi artişti au susţinut că se simt ameninţaţi de noile tehnologii.

La rândul lor, companiile tehnologice au arătat că sistemele AI utilizează în mod corect materialele protejate prin drepturi de autor și că procesele intentate le amenință pe nedrept industria.