Război în Ucraina: Este posibilă o accelerare a epidemiei de Covid-19?

Publicat: 09 mart. 2022, 18:00, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Război în Ucraina: Este posibilă o accelerare a epidemiei de Covid-19?

Medicii par reținuți să mai adauge încă un factor de îngrijorare la dramele prin care trec ucrainenii. Totuși, ei atrag atenția că SARS-COV-2 poate provoca probleme suplimentare. Acum,în Ucraina s-au cumulat factori care pot facilita accelerarea epidemiei de Covid : rata de vaccinare redusă, lipsa apei, imposibilitatea respectării măsurilor de igienă, aglomerarea în spații închise.

Situația umanitară este ”catastrofală” potrivit organizației ”Medici fără frontiere”. În special la Mariupol, unde nu mai este nici apă, nici electricitate, nici căldură. Infrastructurile publice, mai ales spitalele, au fost afectate de bombardamente. Stocurile de hrană și materiale medicale sunt epuizate. În acest context, există temerea că epidemia de Covid-19 s-ar putea amplifica.

În primul rând, Ucraina are o acoperire vaccinală contra SARS-COV-2 scăzută, aproximativ 35%, comparativ cu alte țări. În al doilea rând, războiul obligă un număr mare de locuitori să se înghesuie la metrou sau în mijloace în transport în comun, adică în locuri neventilate și care nu sunt concepute pentru a adăposti mase atât de mari de oameni. La acestea se adaugă, lipsa apei pentru respectare a măsurilor de igienă, condiții care favorizează răspândirea bolilor, inclusiv a celei provocate de SARS-COV-2.  În al treilea rând, se știe că SARS-COV-2 se răspândește mai ales în perioadele reci. Prognozele meteo anunță un front de aer rece peste estul Europei, inclusiv Ucraina, în următoarele zile. Astfel, sunt prognozate temperaturi între -10 și -18 grade Celsius.

Spitalele din Ucraina se confruntă cu bombardamente, dar și cu o lipsă de materiale medicale. Ceea ce mai există este folosit pentru salvarea răniților în război. Recent, directorul general al OMS a atras atenția asupra lipsei oxigenului medical din spitalele ucrainene. Acesta este un gaz inflamabil care este foarte periculos de transportat în zonele de război. În acest context dramatic, asistența medicală corectă a persoanelor cu forme grave de Covid-19 este practic imposibilă.

Pe de altă parte, este evident că autoritățile au avut cu totul alte priorități decât monitorizarea răspândirii virusului sau identificarea noilor cazuri. În plus, vaccinarea persoanelor cu risc ridicat ca și respectarea măsurilor de protecție sunt trecute pe un plan secund în contextul dramelor zilnice, provocate de războiul în desfășurare.