Războiul din Ucraina a provocat insolvența unui stâlp al agribusiness-ului românesc

Publicat: 04 iun. 2024, 15:35, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
Războiul din Ucraina a provocat insolvența unui stâlp al agribusiness-ului românesc
Foto: agribusinessedu.com

Top Seeds, una dintre cele mai mari companii din agrobusiness-ului românesc, specializată în furnizarea de soluții integrate în domeniul agricol, a intrat în insolvență. Compania ajunsese, la un moment dat, la un rulaj anual de peste 300 milioane lei și intenționa să se listeze la bursă. Firma este fondată, controlată și condusă de Daniel Bâja.

Top Seeds este activă în distribuția de produse fitosanitare (erbicide, fungicide, insecticide), îngrășăminte chimice și semințe (grâu, porumb, floarea soarelui, rapiță), în distribuția și depozitarea de motorină pentru agricultură, în achiziția de cereale, în producția, procesarea și ambalarea semințelor, precum și în consultanță tehnică agricolă. Acum, compania a intrat în insolvență, cu datorii totale recunoscute de peste 145 milioane lei

Cei mai mari creditori ai companiei sunt ING Bank (creanță acceptată de 34,75 milioane lei), BCR (29,3 milioane lei), CEC Bank (16,54 milioane lei), Exim Banca Românească (16,42 milioane lei) și ANAF (peste 10 milioane lei).

Top Seeds SA, înființată în 2010, la Slobozia (județul Ialomița), ajunsese, în 2019, la o cifră de afaceri anuală de circa 301 milioane lei. Potrivit celor mai recente date publice disponibile, în 2022, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 167,67 milioane lei și un profit net de 4,39 milioane lei, cu peste 100 de angajați. Deține și o flotă proprie de 35 camioane cu semiremorci.

În hotărârea instanței, care a analizat dosarul, se spune și că „debitoarea și-a declarat intenția de reorganizare pe baza unui plan, prin restructurarea activității.

″A arătat debitoarea că Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori de cereale la nivel mondial, iar pentru a-și putea exporta cerealele pe timpul războiului, statul român a permis un coridor de trecere pe teritoriul țării noastre. Numai că exportatorii ucraineni au vândut mare parte din cerealele lor în România, astfel că piața de cereale din țara noastră a fost invadată de cereale ucrainene, de calitate proastă, dar cu prețuri foarte mici în comparație cu cele ale cerealelor românești. A subliniat debitoarea că acest aspect a dus la scăderea prețurilor la cerealele românești, ceea ce a afectat în mod automat și activitatea societății Top Seeds SA”, se mai spune în dosar.

„Totodată, a învederat debitoarea că Rusia era unul dintre principalii exportatori de îngrășăminte chimice și, urmare războiului și a interdicțiilor și sancțiunilor economice impuse de UE pentru Rusia, stocurile de îngrășăminte chimice din import au scăzut, iar prețurile pentru cele care mai puteau fi importate au crescut. Pe de altă parte, a arătat că pandemia de COVID-19 a determinat închiderea unor combinate în China, care asigurau materie primă pentru pesticide, ceea ce a dus la o creștere de prețuri a acestora″, se mai arată în motivarea deciziei judecătorești de intrare în insolvență a Top Seeds.

Compania a mai amintit că, tot în 2022, România s-a confruntat și cu o secetă severă, fiindu-i aprobată de către Comisia Europeană și acordarea unui ajutor din Fondul de Solidaritate al UE.