Reacția Alinei Gorghiu după trimiterea în judecată a unui procuror care a violat o minoră: ”Un semn de sănătate a sistemului judiciar”

Publicat: 07 iun. 2024, 16:13, de Cristina Cohuț, în Justitie , ? cititori
Reacția Alinei Gorghiu după trimiterea în judecată a unui procuror care a violat o minoră: ”Un semn de sănătate a sistemului judiciar”
Se deschide Transfăgărășanul. Alina Gorghiu, despre eforturile depuse pentru bucuria turiștilor: "Se deschide cu aproape o lună mai devreme"

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat vineri că trimiterea în judecată a unui procuror din județul Iași, pentru viol, după ce inițial cazul fusese clasat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași, reprezintă „un semn de sănătate a sistemului judiciar”.

„Nimic nu poate fi mai tragic, mai dureros, decât abuzurile sexuale care au ca victime copiii! Trimiterea în judecată a unui procuror din judeţul Iaşi pentru viol, după infirmarea soluţiei de clasare dispusă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, mi se pare un semn de sănătate a sistemului judiciar. Este important să nu uităm că legea este una pentru toţi, ea trebuie aplicată egal în orice situaţie! La fel ca în orice alt dosar, cel acuzat se bucură de prezumţia de nevinovăţie, iar decizia va fi luată de judecători. Am încredere în modul cum funcţionează instituţiile din sistemul judiciar”, a scris Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Conform ministrului, în anul 2023, aproape 750 de inculpați au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni de viol și agresiuni sexuale.

„Ministerul Justiţiei protejează inclusiv victimele infracţiunilor, inclusiv victimele violului. Mecanismul de acordare a voucherelor pentru victime este operaţional”, a amintit Alina Gorghiu.

Procurorul Constantin Daniel Bosînceanu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni, a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru viol, fiind acuzat că a constrâns o adolescentă, prin violență fizică și amenințări cu moartea, să întrețină în mod repetat relații sexuale cu el.

„În perioada septembrie 2015 – iunie 2017, inculpatul a constrâns persoana vătămată prin violenţă fizică, constând în ţinerea, imobilizarea şi dezbrăcarea forţată, precum şi prin ameninţarea cu moartea, să întreţină raporturi sexuale într-un apartament din municipiul Iaşi. De asemenea, prin ameninţare, inculpatul a determinat persoana vătămată să întreţină raporturi sexuale pe bancheta din spate a autoturismului, pe care l-a condus în locuri izolate din oraş. Din probele administrate, a reieşit că raporturile sexuale la care a fost constrânsă persoana vătămată au avut frecvenţa de unul sau două pe săptămână, de regulă în interiorul apartamentului şi, de două ori, pe bancheta din spate a autoturismului, sub ameninţarea permanentă că ceea ce i se întâmpla victimei era ‘secretul lor ce trebuie să-l păstreze până în mormânt şi dacă îl va divulga, va ajunge în mormânt în locul secretului'”, transmite Parchetul General într-un comunicat de presă.

În rechizitoriu s-a stabilit că procurorul a acționat cu intenție directă, prevăzând și dorind consecințele, care constau în lezarea libertății și inviolabilității sexuale a victimei. El era conștient că, în perioada comiterii infracțiunii, victima avea vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani.

Inițial, dosarul a fost clasat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași, dar ancheta a fost redeschisă după ce procurorul general Alex Florența a infirmat soluția de clasare la data de 30 august 2023.

Cazul urmează să fie judecat la Curtea de Apel Bacău.