Reacții: Dacă Kremlinul a închis robinetul de „aur albastru” ce se întâmplă?

Cotidianul belgian Le Vif notează că Uniunea Europeană a acuzat Rusia de „șantaj” cu gaze, după ce Kremlinul a închis robinetul de „aur albastru” către Polonia și Bulgaria.

Șantajul la care recurge Putin ar trebui să întărească hotărârea Europei de a-și reduce dependența de combustibilul rusesc”, consideră Wall Street Journal, constatând accelerarea mai multor proiecte în acest sens.

Astfel, Polonia urmează să se conecteze la terminalul de gaz natural lichefiat al Lituaniei, dar și la producția Norvegiei. Bulgaria, deși importă 90% din consumul său din Rusia, ar putea obține rapid gaze din Turcia și Grecia.

Italia și-a asigurat un contract cu Algeria, iar Germania ar putea suplini lipsa gazelor prin creșterea producției la centralele sale electrice și renunțarea la închiderea centralelor nucleare pe care le mai are, detaliază Wall Street Journal.

Reducerea exporturilor de energie ar putea lovi și Rusia

Cotidianul economic mai avertizează că ”reducerea exporturilor de energie ar putea lovi și Rusia în condițiile în care vânzările de combustibil îi finanțează mașinăria de război și aproape jumătate din buget”.

Putin nu prea are multe alte locuri în care să-și vândă gazul, astfel că ”va fi nevoit curând să oprească platformele de foraj și să sigileze puțurile. Ceea ce ar putea provoca daune pe termen lung producției rusești”, explică Wall Street Journal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...