Record: Ce cantitate de gaze a exportat Rusia prin conducta Nord Stream în 2021

Exporturile de gaze naturale ruseşti spre Germania via conducta Nord Stream au rămas în 2021 la nivelul record înregistrat în 2020, respectiv 59,2 miliarde metri cubi, a anunţat luni operatorul acestui gazoduct, consorţiul Nord Stream AG, potrivit Reuters.

În 2021, 59,2 miliarde metri cubi de gaze naturale au fost transportate prin conducta Nord Stream către consumatorii din Europa. În consecinţă, conducta a fost încărcată la nivelul din 2020, când a fost atins cel mai ridicat nivel de la debutul operaţiunilor”, a precizat Nord Stream AG. Operatorul a adăugat că de la punerea în funcţiune a conductei peste 441 miliarde metri cubi de gaze naturale ruseşti au fost livrate prin Nord Stream.

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

În ultima vreme, Occidentul a acuzat Rusia

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell).

Cantităţile de gaze livrate anul trecut prin Nord Stream au depăşit capacitatea nominală a conductei, de 55 de miliarde metri cubi pe an. Grupul rus Gazprom susţine că gazoductul poate transporta o cantitate mai mare de gaze decât cea nominală, graţie unor particularităţi tehnologice. În ultima vreme, Occidentul a acuzat Rusia că îşi limitează exporturile de gaze spre Europa pentru a împinge în sus preţurile şi a pune presiune pe autorităţile de reglementare să aprobe conducta Nord Stream 2, acuzaţii respinse de Rusia şi Gazprom.

În luna septembrie a anului trecut, Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2. Ulterior, prima dintre cele două linii ale conductei a fost umplută cu aşa-numitul „gaz tehnic”, în aşteptarea aprobărilor necesare din partea autorităţilor germane pentru a putea începe să vândă gaze naturale Europei. Însă în luna noiembrie, autoritatea de reglementare în energie din Germania (Bundesnetzagentur), a anunţat că a decis să suspende procesul de autorizare a conductei Nord Stream 2, deoarece consorţiul cu sediul în Elveţia care stă în spatele acestui proiect (Nord Stream 2 AG) trebuie să înfiinţeze o companie în conformitate cu legislaţia germană pentru a putea obţine o autorizaţie de funcţionare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...