Record mondial: O femeie din Uganda are peste 40 de ani și a adus pe lume… 44 de copii

Publicat: 28 iun. 2022, 21:15, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Record mondial: O femeie din Uganda are peste 40 de ani și a adus pe lume... 44 de copii
Uganda

Mariam Nabatanzi este o femeie ieșită din comun, fiind capul unei familii cu 44 de copii. Un record mondial relatat în Closermag.fr.

Mariam suferă de hiperovulație. În cazul acestei femei metodele clasice de contracepție nu dau rezultate și mai rău acestea i-ar putea provoca diverse tulburări medicale care ar putea să o coste chiar viața.

Mariam trăiește în Uganda, Africa de Est. Supranumită ”Mama Uganda” în țara sa natală, Mariam este total diferită de celelalte femei. Căsătorită cu forța la vârsta de 12 ani, după ce părinții săi au vândut-o pentru dotă, Mariam a devenit mamă la 13 ani. Și în viața ei de femeie măritată, ea a dat naștere la patru perechi de gemeni, trei perechi de tripleți și cinci perechi de cvadrupleți. O singură sarcină a fost unică. Șase dintre copiii săi au murit. Și Mariam, părăsită de soțul ei în 2016, cu toți banii familiei, s-a trezit cu 38 de copii –  20 de băieți și 18 fete -, pe care trebuia să-i crească singură.

Mariam, îngrijorată de sarcinile multiple și repetate, a mers la o clinică, unde medicii i-au explicat că ovarele ei sunt anormale și provoacă hiperovulație. Potrivit dr. Charles Kiggundu, ginecolog la spitalul Mulago din Kampala, capitala Ugandei, cauza probabilă a fertilității exagerate este ereditară. ”Cauza este o predispoziție genetică la hiperovulație, eliberând mai multe ovule la ciclu, ceea ce mărește considrabil șansele de a avea mai multe nașteri, a declarat medicul pentru New York Post. Deși există tratamente pentru hiperovulație, totuși ele sunt greu accesibile în zonele rurale ale Ugandei. Așadar, medicii au sfătuit-o pe Mariam să continue să aibă copii, astfel încât să se reducă nivelul de fertilitate, explicându-i că în cazul ei nicio metodă de contracepție nu funcționează. Dimpotrivă, s-ar putea să-i provoace probleme grave de sănătate.

Potrivit Mayo Clinic, o societate privată americană: Sindromul de hiperstimulare ovariană severă este rar, dar poate pune viața în pericol. Și alte complicații pot fi amintite: o acumulare de lichid în abdomen sau piept, cheaguri de sânge, insuficiență renală, probleme respiratorii…

Acum, Mariam are 43 de ani. Ea a reușit de trei ani de la ultima naștere să nu mai rămână însărcinată. Dar spune că a fost darul lui Dumnezeu să-i dea atâția copii, fiind convinsă că medicul a intervenit chirurgical asupra uterului ei.

Unul din fiii lui Mariam spune că ”mama este eroul meu”. Azi, Mariam și cei 38 de copii trăiesc în patru case înghesuite, făcute din blocuri de ciment, cu acoperișuri din tablă ondulată, într-un sat înconjurat de culturi de cafea, la 50 de kilometri de Kampala.

O femeie darnică i-a oferit paturi supraetajate pentru copii, după ce soțul a părăsit-o. Totuși, în continuare ei sunt înghesuiți, câte doi pe o saltea.

Vorbind despre mariajul ei, Mariam spune că a crescut în lacrimi, bărbatul ei provocându-i multe suferințe. ”Mi-am petrecut timpul crescând copiii și pentru a munci ca să câștig puțini bani”. Mariam a făcut de toate: a fost coafeză, a strâns fier vechi, a muncit într-o fabrică de gin, a vândut medicamente și plante medicinale. Puținii bani adunați se duceau rapid pe mâncare, îmbrăcăminte, îngrijire medicală, taxe școlare.

Dar Mariam este mândră. Și asta se vede pe un zid al casei unde sunt portretele copiilor ei cu diplome de absolvenți ale unor școli.