Reducerea numărului de parlamentari, din nou pe tapet: „Dacă ar fi mai puţini, nu s-ar întâmpla nimic”

Publicat: 04 iul. 2025, 06:44, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Reducerea numărului de parlamentari, din nou pe tapet: „Dacă ar fi mai puţini, nu s-ar întâmpla nimic”

Premierul Ilie Bolojan susține că reducerea numărului de parlamentari nu ar afecta activitatea legislativă, dar nu este o prioritate fără o majoritate clară, subliniind că adevărata problemă a clasei politice este scăderea calității și lipsa de conectare la nevoile reale ale societății.

Reducerea numărului de parlamentari

Premierul Ilie Bolojan a readus în discuție subiectul reducerii numărului de parlamentari, într-o declarație făcută joi seară la Antena 3. Deși susține ideea și consideră că prezența unui număr mai mic de aleși în Parlament nu ar afecta în mod real activitatea legislativă, Bolojan spune că o astfel de reformă nu este posibilă în prezent, în lipsa unei majorități politice dispuse să o asume.

„Convingerea mea e că, dacă ar fi mai puţini parlamentari, nu s-ar întâmpla nimic. Am fost în Senat, am văzut despre ce este vorba”, a afirmat premierul, adăugând că actuala coaliţie de guvernare este concentrată pe problemele economice urgente ale țării și nu pe jocuri politice.

Totodată, Bolojan a recunoscut că, deși reducerea numărului de parlamentari nu ar rezolva problemele de fond ale României, subiectul generează pe bună dreptate nemulțumire în rândul populației. În opinia sa, această nemulțumire este alimentată de percepția negativă legată de Parlament, o percepție care, spune el, e uneori justificată, dar de multe ori generalizată pe baza comportamentului unei minorități.

„Numărul de parlamentari este ca acele salarii foarte mari. El nu rezolvă problemele României, dar, într-adevăr, generează o stare de nemulțumire care este dublată de percepţia proastă vizavi de parlamentari, uneori pe bună dreptate, alteori pe baza unor excepţii”, a explicat premierul, citat de news.ro.

În aceeași intervenție, Ilie Bolojan a vorbit și despre scăderea calității clasei politice și despre nevoia de a atrage în politică oameni competenți și conectați la realitățile societății. Potrivit acestuia, pentru a recâștiga încrederea cetățenilor, partidele trebuie să se deschidă către profesioniști și să își adapteze acțiunile la nevoile reale ale oamenilor.

„A fost o scădere a calităţii lumii politice, o involuţie. Dacă vrem să recâştigăm încrederea oamenilor, trebuie să aducem profesioniştii, să deschidem partidele către oamenii valoroşi din societate. E greu astăzi să le ceri oamenilor să facă sacrificii, dacă sumele alocate partidelor parlamentare nu sunt reduse. Altfel, pare o decuplare de realitate”, a mai spus Bolojan.