Reforma companiilor de stat, anunțată de Bolojan și Anastasiu: Avem o situație în care se abuzează de prevederi legale

Publicat: 22 iul. 2025, 20:24, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Reforma companiilor de stat, anunțată de Bolojan și Anastasiu: Avem o situație în care se abuzează de prevederi legale

Premierul Ilie Bolojan și vicepremierul Dragoș Anastasiu au prezentat marți, într-o conferință de presă, primele măsuri din cadrul reformei companiilor de stat. Guvernul va impune transparență, va modifica legislația privind managementul și va publica date despre administratorii și rezultatele acestor companii.

Bolojan și Anastasiu anunță noile măsuri

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a declarat că va fi adoptat un memorandum în următoarea ședință de Guvern, urmând să se formeze un grup de lucru interministerial care va propune modificări legislative. Acestea vor fi discutate cu Comisia Europeană și cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

„Va trebui să modificăm legislația. Orice modificare va fi făcută după consultări cu Comisia Europeană și OCDE. Am rămas în urmă cu câteva alte jaloane și asta ne-a adus o penalizare de 330 de milioane de euro. Avem un deadline, 25 noiembrie, va trebui să o recuperăm”, a spus Dragoș Anastasiu.

Vicepremierul a explicat că Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a centralizat date importante despre toate companiile de stat, iar acestea vor fi publicate online începând de miercuri.

„Avem 376 de societăți pe acțiuni, 88 de regii autonome și 842 de SRL-uri. Dacă începem să triem și punem deoparte toate companiile centrale și locale de impact, avem 315 întreprinderi publice care fac 96% din cifra de afaceri a tuturor întreprinderilor. Din 256.000 de angajați în toate întreprinderile publice, 173.000 sunt în aceste 315 companii importante”, a precizat Anastasiu.

Transparență, performanță și responsabilitate

Premierul Ilie Bolojan a declarat că reforma este esențială pentru o guvernare eficientă și că gestionarea companiilor de stat are un impact direct asupra bugetului și economiei naționale.

„Un element important de bună guvernare este gestionarea corectă a companiilor de stat și, având în vedere că are un impact economic important, cum ar fi pe energie, orice câștig este un câștig important pentru țara noastră și pentru bugetul de stat”, a spus premierul.

Acesta a adăugat că reducerea subvențiilor, creșterea calității serviciilor și sporirea profiturilor reprezintă obiective majore ale reformei. Pentru atingerea acestora, Guvernul va impune măsuri de transparență și va modifica legislația privind managementul companiilor publice.

„Am convenit ca toate ministerele să publice datele necesare pentru a ști cine administrează aceste companii și ce câștiguri au”, a explicat Bolojan.

Indicatori noi de performanță și limitarea veniturilor managerilor

Premierul a anunțat și schimbări în sistemul de management, care includ reducerea numărului de membri în consiliile de administrație și plafonarea veniturilor managerilor.

„Indicatorii de performanță vor fi revizuiți de fiecare minister, pentru a vedea dacă sunt relevanți sau superficiali. Sau noii indicatori vor fi acceptați de către cei care conduc companiile, adică sunt de bună credință și înțeleg că ce a fost nu va mai fi, sau dacă nu, înseamnă că sunt probleme legate de profesionalismul lor și vom uza de prevederile legale ca să impunem acești indicatori de performanță”, a declarat Ilie Bolojan.