Reforma pensiilor speciale. Noile criterii în cazul diplomaților și funcționarilor parlamentari

Publicat: 03 nov. 2022, 08:45, de Cezar Amariei, în SOCIAL , ? cititori
Reforma pensiilor speciale. Noile criterii în cazul diplomaților și funcționarilor parlamentari
parlament

Criteriile de acordare a pensiilor speciale s-ar putea schimba curând pentru toate categoriile beneficiare, Guvernul recunoscând că există deja un grup de lucru care analizează modificările. În exclusivitate, Puterea.ro v-a prezentat ce decizii sunt luate în calzul în cazul militarilor, polițiștilor și aviatorilor. În continuare, prezentăm ce i-ar putea aștepta pe funcționarii publici parlamentari și membrii Corpului diplomatic.

Conform unor surse din Ministerul Muncii, în prezent există în lucru un „Proiect de Ordonanță de Urgență privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, cu respectare Jalon 215 din PNRR”.

Documentul, nefinalizat și neadoptat încă, a fost adus la cunoștința factorilor responsabili de la nivelul coaliției de guvernare. Întrebați de Puterea.ro, reprezentanții Guvernului recunosc că există un grup de lucru constituit la nivelul Ministerului Muncii, fără a oferi însă detalii.

Prezentăm mai jos, integral, măsurile legislative aflate în discuție la acest moment pentru două mari categorii profesionale.

Propunerile care vizează funcţionarii publici parlamentari

Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 25 mai 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează :

1.Alin. (3) al art. 731 se modifică astfel:

” (3) La împlinirea vârstei prevăzute la alin. (2), funcţionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puţin 25 ani în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. Pensia acordată nu poate depăşi nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile acodate în ultimele 12 luni anterioare datei pensionării, al funcţiei deţinute sau al funcţiei asimilate, după caz. ”

  1. La articolul 93, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(5) De prevederile art. 41, art. 43 și art.73 beneficiază şi personalul prevăzut la art. 5 alin. (4).”

3.Alin. (4), alin. (7) și alin.(8), ale art. 731 se abrogă.

Propunerile care vizează membrii Corpului diplomatic

Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 546 din 22 iulie 2015, se modifică după cum urmează :

1.Alin. (1) al art. 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

”(1) Membrii Corpului diplomatic şi consular al României cu o vechime de cel puţin 25 ani în Ministerul Afacerilor Externe, precum şi personalul încadrat pe funcţii de execuţie specifice se pot pensiona la cerere şi pot beneficia la împlinirea vârstei standard de pensionare din sistemul public de pensii, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate în ultimele 12 luni corespunzătoare încadrării în funcţia de execuţie deţinută în administraţia centrală, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile avute în ultimele 12 luni de activitate în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe înainte de data pensionării.”

2.Alin. (2) al art. 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

”(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1) care au fost numite prin decrete prezidenţiale ambasadori ai României în alte state sau pe lângă organizaţii internaţionale, pensia de serviciu se stabileşte în cuantum de 65%  din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate în ultimele 12 luni corespunzătoare funcţiei de ambasador similar în plată în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile avute în ultimele 12 luni de activitate în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe înainte de data pensionării.”

3.Prevederile alin. (3) și alin. (4) ale art. 1 se abrogă.

4.Alin. (5) al art. 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

”(5) Persoanele prevăzute la alin. (1) şi (2), care îndeplinesc condiţiile de vechime în Ministerul Afacerilor Externe, se pot pensiona şi pot beneficia, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de sistemul public de pensii de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie. În acest caz, pensia se stabileşte în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate în ultimele 12 luni corespunzătoare încadrării în funcţia de execuţie avută la data încetării activităţii în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, similare în plată cu cele al unui membru al Corpului diplomatic şi consular al României, respectiv al unei persoane încadrate pe funcţie de execuţie specifică, aflată în activitate în Ministerul Afacerilor Externe, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile avute în ultimele 12 luni  înainte de data încetării activităţii în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, care nu au fost incluse în salariul de bază şi care sunt prevăzute de legea salarizării în vigoare la data înregistrării cererii de acordare a pensiei de serviciu stabilite în condiţiile prezentei legi. De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele cărora le-au încetat raporturile juridice de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe din motive neimputabile.”

5.Alin. (6) al art. 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

”(6) De pensia de serviciu prevăzută la alin. (1) şi (2) pot beneficia şi membrii Corpului diplomatic şi consular al României, precum şi personalul încadrat pe funcţii de execuţie specifice, pensionaţi anterior intrării în vigoare a prezentei legi, care beneficiază de pensie din sistemul public şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru acordarea pensiei de serviciu. În acest caz, cuantumul pensiei de serviciu este de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate în ultimele 12 luni similare în plată, corespunzător funcţiei de execuţie deţinute de aceştia la data încetării activităţii în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile avute în ultimele 12  luni de activitate în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, care nu au fost incluse în salariul de bază şi care sunt prevăzute de legea salarizării în vigoare la data înregistrării cererii de acordare a pensiei de serviciu stabilite în condiţiile prezentei legi.”

6.Alin. (8) al art. 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

” (8) Pentru persoanele prevăzute la alin. (6), care au fost numite prin decrete prezidenţiale ambasadori ai României în alte state sau pe lângă organizaţii internaţionale, cuantumul pensiei de serviciu este de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate în ultimele 12 luni corespunzătoare  funcţiei de ambasador similar în plată în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile avute de acestea în ultimele 12 luni de activitate în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, care nu au fost incluse în salariul de bază şi care sunt prevăzute de legea salarizării în vigoare la data înregistrării cererii de acordare a pensiei de serviciu stabilite în condiţiile prezentei legi.”

7.Alin. (1) al art. 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

”(1) De prevederile prezentei legi, în situaţia îndeplinirii condiţiilor impuse de aceasta, beneficiază şi membrii Corpului diplomatic şi consular al României, cu o vechime de cel puţin 25 ani în Departamentul de Comerţ Exterior din Ministerul Comerţului Exterior şi Cooperării Economice Internaţionale, Ministerul Comerţului şi Turismului, Ministerul Comerţului, Ministerul Industriei şi Comerţului, Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei şi Comerţului, Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, denumit în continuare Departamentul de Comerţ Exterior, din care cel puţin 4 ani în misiuni permanente cu grade diplomatice sau consulare, la ambasadele, consulatele şi alte reprezentanţe ale României din străinătate. ”

8.Alin. (2) al art. 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

”(2) Cuantumul pensiei de serviciu pentru persoanele prevăzute la alin. (1) este de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate în ultimele 12 luni corespunzătoare   încadrării în funcţia de execuţie deţinută de acestea în administraţia centrală a Departamentului de Comerţ Exterior şi sporurile avute în ultimele 12  luni  de activitate în administraţia centrală a Departamentului de Comerţ Exterior, înainte de data pensionării, care nu au fost incluse în salariul de bază şi care sunt prevăzute de legea salarizării în vigoare la data înregistrării cererii de acordare a pensiei de serviciu stabilite în condiţiile prezentei legi.”

9.Alin. (4) al art. 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

”(4) Cuantumul pensiei de serviciu pentru persoanele prevăzute la alin. (3) este de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate în ultimele 12 luni corespunzătoare funcţiei de execuţie deţinute de acestea în administraţia centrală a Departamentului de Comerţ Exterior la data încetării activităţii, şi sporurile avute în ultimele 12 luni de activitate în administraţia centrală a Departamentului de Comerţ Exterior, care nu au fost incluse în salariul de bază şi care sunt prevăzute de legea salarizării în vigoare la data înregistrării cererii de acordare a pensiei de serviciu stabilite în condiţiile prezentei legi.”

Reacția Guvernului cu privire la pensii

Reprezentanții Guvernului recunosc faptul că se lucrează pentru modificarea legilor care vizează pensiile speciale.

„Există un grup de lucru constituit, există analize pe care specialiștii de la Ministerul Muncii le fac, există și acea contribuție importantă a Băncii Mondiale… Există, pe de altă parte, și premierul Nicolae Ciucă a subliniat și astăzi acest lucru, faptul că pensiile militare nu sunt pensii speciale și sunt recunoascute ca atare în orice stat civilizat, inclusiv la nivelul Uniunii Europene”, a transmis Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Nu se cunoaște deocamdată care ar fi termenul până la care ar urma să fie adoptate noile modificări și nici când ar trebui finalizate.