Regulament nou: Cum se vor întreține în Oradea faţadele clădirilor din centrul istoric

Municipiul Oradea are de vineri un nou regulament care priveşte întreţinerea, repararea şi curăţarea faţadelor clădirilor din centrul istoric, fiind aprobat în şedinţa Consiliului Local. Conform unui comunicat al Primăriei Oradea, noua reglementare se referă cu prioritate la zona centrală şi arterele principale ale oraşului, definite în regulament ca domenii teritoriale de aplicabilitate.

Începând din 1 ianuarie 2022, Poliţia Locală va verifica clădirile care nu sunt întreţinute şi îi va notifica pe proprietarii din zona Ansamblului Urban Centrul Istoric Oradea. Ne dorim să avem un oraş curat, să ne bucurăm de frumuseţea clădirilor, mai ales că multe dintre ele sunt restaurate şi reabilitate şi ar fi păcat să nu fie întreţinute corespunzător„, a precizat, vineri, în conferinţă de presă, primarul Florin Birta.

Potrivit noului regulament, proprietarii imobilelor, persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi, printre altele, să asigure starea corespunzătoare a faţadelor la /spre aliniament a construcţiilor prin: întreţinerea si repararea curentă a tâmplăriilor vitrinelor, ferestrelor, uşilor şi a firmelor/reclamelor, întreţinerea şi repararea curentă a soclului, zugrăvelilor şi vopsitoriilor, înlocuirea elementelor degradate etc.

Aspecte referitoare la depuneri de praf, impurităţi, respectiv pânze de păianjeni

De asemenea, aceştia au obligaţia de a asigura starea corespunzătoare a sistemelor pentru scurgerea apelor pluviale, precum şi întreţinerea şi curăţarea faţadelor clădirilor prin îndepărtarea manuală/mecanică a prafului şi impurităţilor. Evaluarea clădirilor se va face luând în considerare toate faţadele şi constatând printr-o notă de evaluare aspecte referitoare la depuneri de praf, impurităţi, respectiv pânze de păianjeni.

Poliţia Locală va trimite notificări proprietarilor clădirilor din Ansamblul Urban „Centrul Istoric Oradea”, termenul de conformare fiind cuprins între 1 şi 3 luni de la data primirii somaţiei. În cazul în care nu sunt realizate lucrările solicitate, Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor va efectua curăţarea faţadelor, urmând a fi recuperate sumele prin instituirea unei taxe. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...