Reguli de călătorie în UK: Acuzații de rasism, discriminare și xenofobie

Regulile de călătorie impuse de Regatul Unit al Marii Britanii au stârnit indignare în întreaga lume.

Marea Britanie nu recunoaște vaccinurile administrate în Africa, America Latină și Asia de Sud, iar acest lucru a stârnit revolta oamenilor. Noile politici anunțate sunt considerate ilogice și discriminatorii.

Ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a spus, vinerea trecută, că noul sistem simplifică regulile pentru călătoriile internaționale. În multe părți ale lumii, efectul este considerat exact contrar. Decizia guvernului de a recunoaște doar vaccinurile administrate în anumite țări a provocat furie și frustrare, scrie The Guardian.

Noile reguli

Călătorii vaccinați cu schemă completă cu Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna sau Johnson&Johnson care provin din SUA, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud sau dintr-o țară din UE vor fi considerați “complet vaccinați”. Aceștia vor fi scutiți de carantină la sosire în Anglia dacă provin dintr-o țară aflată pe lista galbenă.

În schimb, persoanele care au fost complet vaccinate cu aceleași vaccinuri în Africa, India sau America Latină, vor fi considerate ca având “schemă incompletă” și vor trebui să stea în carantină timp de zece zile dacă vin dintr-o țară de pe lista galbenă.

Ce trebuie să știe românii care călătoresc în Regatul Unit

Conform MAE, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este implementat un sistem de măsuri/condiții pentru persoanele care sosesc din străinătate, în funcție de statul de proveniență a călătorului și de gradul de răspândire a infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, statele sunt încadrate într-una din cele 3 liste: roșie, portocalie și verde.

ANGLIA ȘI ȚARA GALILOR:

 1. Lista VERDE – la sosirea în Marea Britanie, călătorul trebuie să prezinte: 
 2. un test (PCR, rapid antigen sau LAMP) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat cu 3 zile înainte de a călători, eliberat în limba engleză;
 3. formularul passenger locator form (care poate fi descărcat aici: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk);
 4. codul de rezervare a unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care va fi efectuat în ziua a 2-a de la sosire (rezervarea se poate face la: https://www.find-travel-test-provider.service.gov.uk/test-type). Nu este necesară efectuarea măsurii de izolare la domiciliu. 
 5. Lista PORTOCALIE – la sosirea în Marea Britanie, călătorul trebuie să prezente: 
 6. un test (PCR, rapid antigen sau LAMP) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat cu 3 zile înainte de a călători, eliberat în limba engleză;
 7. formularul passenger locator form (care poate fi descărcat aici: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk);
 8. codul de rezervare a două teste (ziua a doua și ziua a opta) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care vor fi efectuate în Marea Britanie pe perioada măsurii de autoizolare (rezervarea se poate face la: https://www.find-travel-test-provider.service.gov.uk/test-type).

Este obligatorie efectuarea măsurii de autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile. Opțional, persoanele care sosesc dintr-un stat inclus în această categorie pot rezerva și un test (Test to Release) pentru a reduce perioada autoizolării la domiciliu. Persoanelor vaccinate cu schemă completă și pentru care au trecut 14 zile de la data administrării celei de-a doua doze li se aplică prevederile aferente listei statelor din zona verde.

 1. Lista ROȘIE – la sosirea în Marea Britanie, călătorii dintr-un stat inclus pe această listă vor fi supuși măsurii de carantină instituționalizată pentru o perioadă de 10 zile într-o unitate hotelieră special desemnată acestui scop. De asemenea, persoanele trebuie să prezinte: 
 2. un test (PCR, rapid antigen sau LAMP) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat cu 3 zile înainte de a călători, eliberat în limba engleză;
 3. formularul passenger locator form (care poate fi descărcat aici: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk);
 4. codul de rezervare a două teste pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care vor fi efectuate în Marea Britanie pe perioada carantinei/autoizolării;
 5. codul de rezervare a hotelului pentru carantina instituționalizată.  În această situație, persoanele nu mai au posibilitatea de a finaliza măsura carantinei începând cu a 5-a zi ca urmare a efectuării unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (Test to Release Scheme), al cărui rezultat să fie negativ.

ATENȚIE!! România este, în acest moment, pe lista verde (green).  Întrucât listele se modifică în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19, vă rugăm să consultaţi permanent informațiile oficiale aici: https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england.  

Persoanelor care călătoresc în Marea Britanie dintr-un stat aflat pe lista VERDE li se vor aplica măsurile respective, fără a se face distincție dacă acestea sunt vaccinate (o doză sau ambele doze) sau nevaccinate.

Condițiile de călătorie pentru minorii care călătoresc în Anglia provenind dintr-un stat aflat pe lista verde:

Minorii cu vârsta de până la 11 ani sunt exceptați de la măsura prezentării testului pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, la momentul îmbarcării. Doar minorii cu vârsta de până la 5 ani sunt exceptați și de la măsura prezentării codului de rezervare a unui test în ziua a doua (Day 2 test). Detalii în paragraful Rules for children and young people, la pagina de internet https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE PRIVIND TESTELE:

 • Sunt acceptate testele moleculare, de tip PCR sau tehnologii derivate, inclusiv teste de amplificare izotermă mediată prin buclă (LAMP) sau teste antigen, spre exemplu un test efectuat cu un dispozitiv cu flux lateral. Rezultatul testului negativ trebuie să fie redactat în original în limba engleză, franceză sau spaniolă, nefiind acceptate traduceri. Călătorii trebuie să prezinte certificatul care atestă rezultatul negativ al testului în original, fiind necesar ca acesta să includă următoarele informații: numele persoanei testate (cum apare în documentul de călătorie), data nașterii sau vârsta, rezultatul testului, data prelevării sau recepționării probei, numele laboratorului care a efectuat testul, datele de contact ale acestuia, precum și numele dispozitivului de testare.

Măsurile sunt individualizate/simplificate pentru anumite categorii de călători. Vă rugăm consultați informația cu privire la categoriile exceptate de la măsurile menționate anterior, accesând:

Lucrătorii sezonieri în agricultură care sosesc în Anglia sunt obligați să respecte condițiile specifice, care se regăsesc în limba română la următoarea pagină de internet https://www.gov.uk/guidance/coming-to-the-uk-for-seasonal-agricultural-work-on-english-farms.ro.

Detalii privind măsurile pentru fiecare categorie în parte se regăsesc la pagina de internet: https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules.

NOI CONDIȚII DE CĂLĂTORIE ÎNCEPÂND CU DATA DE 4 OCTOMBRIE 2021:

ANGLIA:

Începând cu data de 4 octombrie 2021, ora locală 04:00, vor intra în vigoare noi măsuri privind accesul în Anglia:

 1. Călătorii din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și o listă de state terțe (lista completă poate fi consultată aici: https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england) vaccinați cu doză dublă cu cel puțin 14 zile înainte de sosirea în Anglia, trebuie să prezinte:
  1. Dovada rezervării unui test COVID care urmează să fie efectuat în a doua zi de la sosire (rezervarea se poate face la: https://www.find-travel-test-provider.service.gov.uk/test-type). Este eliminată obligativitatea efectuării testului înaintea plecării.
  1. Passenger locator form (care poate fi descărcat aici: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk)

Persoanele vaccinate cu doză dublă vor dovedi imunizarea cu ajutorul unui document oficial eliberat de o autoritate medicală din aceste state, document care trebuie să includă numele întreg, data nașterii, tipul vaccinului și producătorul, data administrării celor două doze și detaliile autorității medicale care a eliberat certificatul. În caz contrar, se aplică măsurile pentru persoanele nevaccinate.

Călătorii parțial imunizați sau nevaccinați vor trebui să intre în carantină la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile de la sosire.

Informații detaliate cu privire la condițiile de intrare care se vor aplica începând cu data de 04.10.2021 pot fi consultate la pagina de internet: https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...