Regulile din ziua alegerilor parlamentare pentru românii diagnosticați cu Covid-19 care vor să voteze

Publicat: 29 nov. 2020, 22:30, de Raluca I. Heroiu, în ESENȚIAL , ? cititori
Regulile din ziua alegerilor parlamentare pentru românii diagnosticați cu Covid-19 care vor să voteze

Biroul Electoral Central a stabilit condițiile în care vor putea vota la alegerile parlamentare persoanele aflate în carantină sau în izolare.

Până pe 5 decembrie DSP-urile au termen să trimită birourilor electorale de circumscripţie lista persoanelor aflate în carantină/izolare care au cerut să voteze prin urna mobilă.

 inclusiv persoanele bolnave sau suspecte de coronavirus care se află în izolare sau carantină își pot exercita dreptul electoral pe 6 decembrie. Autoritățile pun la dispoziția acestora urnei speciale.

Modelul cererii pentru urna specială poate fi descărcat AICI.

Cum este cerută urna specială?

Dacă se află in carantină, cetățeanul să depună o cerere pentru urna specială. Alături de document trebuie să se regăsească copia deciziei de carantină emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti.

Dacă se află în izolare, alegătorul trebuie să depună cerere pentru urna mobilă alături de copia unuia dintre următoarele documente:

  • biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare;
  • decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti;
  • rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.

Cetăţenii pot transmite  cererile pentru urna specială, prin mijloace electronice, biroului electoral de circumscripţie sau oficiului electoral, până cel mai târziu pe 4 decembrie 2020.

Cererile sunt primite de biroul electoral de circumscripţie sau oficiul electoral, sunt imprimate, după care sunt transmise prin prefectură, până cel târziu pe 6 decembrie 2020, ora 10:00, biroului electoral al secţiei de votare.