Relicve extraterestre sau pur și simplu jaf fără rușine?

Publicat: 14 apr. 2024, 15:58, de Radu Caranfil, în News , ? cititori
Relicve extraterestre sau pur și simplu jaf fără rușine?
Traficul ilegal de artefacte antice este o problemă la nivel mondial, dar un caz de înalt profil din Peru a arătat cum funcționează această operațiune detestabilă în practică. Păpușile făcute din rămășițele umane, descoperite inițial în regiunea Nazca din Peru, au fost prezentate ca "extratereștri" în timpul unei sesiuni a Congresului mexican în septembrie 2023. Deși acest fals a fost repede demontat, episodul a generat întrebarea: cum au părăsit aceste artefacte valoroase Peru, în primul rând.

Pentru fiecare cercetător legitim, care încearcă din greu să descopere dovezi ale vieții extraterestre, undeva, în imensitatea universului, pare că există de două ori mai mulți escroci care încearcă să convingă lumea că extratereștrii sunt deja printre noi. Și mulțimea cu pălării de aluminiu cu antenuțe va face orice să convingă lumea că au găsit dovezi pentru o viață întreagă – inclusiv să se întoarcă la dezgropare, într-o cursă nebună pentru a jefui o cavernă peruană din regiunea Nazca – o regiune celebră pentru „liniile” care sunt încă o minune antică inundată în conspirații extraterestre.

Așa cum era și conținutul acestor peșteri din apropierea orașului Cuzco, Peru, această poveste începe într-un mod ciudat. În septembrie 2023, jurnalistul mexican și entuziastul UFO Jaime Maussan a pretins că are în posesie „cadavre” extraterestre și a procedat să le prezinte în fața Congresului mexican. La acea vreme, Sky News a raportat că Maussan a declarat sub jurământ că „aceste specimene nu fac parte din istoria noastră evolutivă pe Pământ… nu sunt ființe recuperate dintr-o prăbușire a unui OZN. În schimb, au fost găsite în minele de diatomite (alge) și ulterior s-au fosilizat”.

Desigur, aceasta nu a fost primul episod senzațional al conspirației extraterestre a lui Maussan, iar experții au demontat rapid aceste supoziții extraterestre cu dovezi mult mai… terestre.

Nu sunt extratereștri. Sunt păpuși făcute din oase de animale de pe această planetă, lipite împreună cu adeziv sintetic modern”, a spus arheologul Flavio Estrada, care lucrează cu Institutul de Medicină Legală și Științe Criminologice din Peru, în timpul unei conferințe de presă de la Lima. „Este o poveste total inventată.

În timp ce partea extraterestră a acestei ecuații arheologice era o fabricație, artefactele peruviane, care au fost, cumva, jefuite și exportate din țară, erau foarte reale. Bărbatul care a descoperit inițial peștera care conținea corpurile – Leandro Rivera – a declarat pentru Reuters într-un interviu recent că a descoperit locul întâmplător și a început să scoată aproximativ 200 de seturi de rămășițe din peșteră, care au fost ulterior valorificate pe piața neagră în întreaga lume.

Regiunea Nazca din Peru este un punct fierbinte arheologic, deoarece platourile sale de sare fac minuni pentru conservarea rămășițelor umane. Dar asta o face și o țintă pentru jefuitorii de morminte care caută să facă bani repede.

Jaful nu s-a oprit”, a spus Evelyn Centurion, șefa recuperării patrimoniului cultural al Peru, din cadrul Ministerului Culturii, într-un interviu pentru Reuters. „Avem nevoie de o colaborare mai mare din partea autorităților locale și a guvernelor locale pentru a preveni aceste acte ilicite.”

Potrivit arheologilor, piețele negre online au transformat jefuirea mormintelor într-o afacere în plină desfășurare, iar pandemia COVID-19 a exacerbat problema. În timp ce jefuirea de artefacte în întreaga America de Sud este foarte probabil să continue, Peru lucrează la o forță de lucru specifică pentru a combate jefuitorii, precum și la întărirea pedepselor.

Se pare că un fals extraterestru a dezvăluit o problemă foarte reală.