Remedii naturale, care pot lua locul paracetamolului

Publicat: 10 oct. 2023, 14:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Remedii naturale, care pot lua locul paracetamolului

Sunt plante medicinale și produse naturale, cum sunt uleiurile esențiale și tincturile, care pot înlocui paracetamolul cu rezultate bune contra anumitor dureri.  

Aceste remedii naturale au proprietatea de a calma dureri articulare, musculare, menstruale și digestive, inclusiv dureri de cap și în gât.

De cele mai multe ori, în cazul acestor dureri folosim paracetamolul.

În ultima perioadă, a crescut interesul pentru remediile naturale contra unor dureri din două motive: pe de o parte, se observă o penurie de paracetamol, iar pe de altă parte, și acest medicament, ca de fapt toate medicamentele,  poate provoca reacții adverse. În acest sens, conf.dr. Mihai Craiu sublinia că „paracetamolul este pe locul 1, între medicamentele obișnuite, drept cauză de toxicitate gravă asupra ficatului”.

Valeriană, menta, salvie…

Valeriana conține printre altele izovaleramida cu proprietăți sedative, care ajută la atenuarea migrenelor și a tensiunilor la nivelul capului.  Valeriana se poate administra sub formă de ceai, capsule sau extracte lichide.

Menta piperită (izma), o plantă aromată, este recunoscută pentru ameliorarea crampelor musculare, a durerilor de cap, dar și a senzațiilor de vomă. Ceaiul din această plantă este indicat în răceli și gripă. Uleiul esențial de mentă reduce răul de transport. Prin aplicarea unei picături pe gât sau pe tâmple, ameliorează migrenele și durerile de cap. Datorită proprietății de vasodilatator, acest ulei atenuează durerile provocate de degerături . 

Salvia este o plantă utilă în multe probleme de sănătate. Nu întâmplător numele de salvie vine din latinescul ”salvere”, care înseamnă ”a vindeca”.

Uleiul esențial de salvie este apreciat pentru capacitatea de a atenua durerile menstruale și pentru beneficiile în cazul dereglărilor menstruale și a ciclului menstrual abundent.

O altă soluție extrem de eficientă contra durerilor în gât este propolisul, care are acțiune antiseptică și antiinflamatoare.  Cele mai multe dureri în gât fac parte din simptomele unei infecții virale de tipul răcelilor de sezon sau gripă. În aceste cazuri, este indicat propolisul care calmează durerea în gât și care  în plus acționează ca un antibiotic natural.  

Propolisul poate fi folosit în forma lui brută, cu puțină apă sau miere, sau sub formă de tinctură pulverizată la nivelul gîtului. Tinctura poate fi combinată cu miere, amestec indicat în reducerea rapidă a durerilor de gât. De aemenea, propolisul ajută la prevenirea inflamațiilor dentare (gingivite, afte) și dă rezultate bune contra durerilor dentare.

În toate cazurile, înainte de a folosi un remediu pe bază de plante medicinale, obligatoriu consultați medicul de familie.