Renaște una dintre cele mai vechi forme de îngrijire medicală. Moașele revin în forță. Ce spune OMS

Publicat: 27 iul. 2025, 07:07, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Renaște una dintre cele mai vechi forme de îngrijire medicală. Moașele revin în forță. Ce spune OMS

Asistența oferită de moașe, care include îngrijirea prenatală, asistarea la naștere și îngrijirea postpartum în spitale și centre de naștere poate reduce rata mortalității, spun oamenii de știință.

Mai mult, ajutorul moașelor poate să reducă și numărul nașterilor premature și al copiilor cu greutate mică la naștere, și poate reduce intervențiile, cum ar fi cezarianele, în timpul travaliului.

​​​​Și în țările cu venituri mici și medii, 82% din decesele materne ar putea fi prevenite prin extinderea îngrijirii obstetricale, potrivit unui instrument de estimare dezvoltat de Institutul pentru Programe Internaționale al Școlii de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg.

Recent, o analiză sistematică din 2025 publicată în BMC a constatat că obstetricia îmbunătățește semnificativ sănătatea maternă și a nou-născuților în țările cu venituri mici și medii, reducând în același timp mortalitatea și morbiditatea nou-născuților.

Și OMS vorbește despre beneficiile oferite de moașe

La sfârșitul anului 2024, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un document de poziție care a reiterat beneficiile unui model de îngrijire oferit de moașe, menționând că acesta conduce la rezultate mai echitabile și la scăderea numărului de decese materne.

Având în vedere aceste dovezi, nu este de mirare că tot mai multe femei apelează la moașe. În consecință, una dintre cele mai vechi forme de îngrijire medicală de la persoană la persoană cunoaște o renaștere, iar acest domeniu se așteaptă să crească semnificativ în următorul deceniu.

Lunga istorie a moașelor

Moașele nu sunt deloc o noutate, sistemul în care femeile au grijă de femei este menționat în texte antice, iar cărțile scrise de moașe datează din Renaștere. În America timpurie, moașele de culoare care au supraviețuit „Middle Passage” și-au adus cu ele abilitățile, în timp ce erau sclave.

Cunoscute sub numele de „moașe bunicuțe”, aceste femei aduceau pe lume copiii femeilor sclave, precum și soțiile proprietarilor lor albi. Dar moașele au dispărut practic din Statele Unite la sfârșitul secolului al XIX-lea, odată ce nașterile în spital.

Medicina le-a luat moașelor pâinea de la gură

Deși trecerea de la nașterea la domiciliu la cea în spital a fost făcută în numele siguranței, aceasta a crescut dramatic rata mortalității materne.

Acest lucru s-a datorat „formării deficitare a practicienilor, intervențiilor excesive și eșecului implementării tehnicilor aseptice”, spune Carol Sakala, care conduce programul de sănătate maternă și îngrijire maternă la National Partnership for Women & Families, o organizație non-profit și non-partizană.

Cu toate acestea, rata mortalității materne a scăzut după 1920, în parte datorită progreselor în domeniul sănătății publice și dezvoltării și utilizării antibioticelor și a standardelor clinice aseptice de la sfârșitul anilor 1930, precum și accesului la îngrijiri de maternitate și la avortul sigur și legal.

„Domeniul medicinei a distrus în esență moașele, le-a luat din mâinile femeilor și le-a medicalizat în mod semnificativ”, spune Dana R. Gossett, obstetrician-ginecolog și șef al departamentului de obstetrică și ginecologie la NYU Langone Health. Medicul susține însă că în următoarele decenii nașterile în afara spitalului și procentul femeilor care apelează la moașe va crește simțitor.