Repetiție pentru invadarea Taiwanului? New York Times despre exercițiile militare ale Chinei

După ce Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, a vizitat Taiwanul, China a lansat trei zile de exerciții militare în jurul insulei, pe care forțele sale le pot folosi pentru a pune o presiune mai mare ca niciodată, perfecționându-le capacitatea de a impune o blocadă, notează NY Times.

China a spus că exercițiile, care au început joi, vor servi „drept pedeapsă” pentru vizita lui Nancy Pelosi și ca un factor de descurajare a oponenților pretențiilor Beijingului asupra insulei autoguvernate. Dar, mai mult decât atât, cele șase zone de exerciții pe care Armata Populară de Eliberare le-a delimitat în mările de lângă Taiwan – una care se îndreaptă la mai puțin de 10 mile de coasta sa de sud – ar putea oferi forțelor chineze o practică valoroasă dacă într-o zi li se va ordona să încercuiască și să atace insula.

„Folosiți impulsul pentru a înconjura”, îndemna un slogan folosit de People’s Daily, principalul ziar al Partidului Comunist Chinez, când a anunțat că exercițiile au început. Observatorii militari taiwanezi au declarat că nu au detectat nicio creștere imediată a activităților navale chineze.

Cele șase zone au fost alese pentru importanța lor într-o potențială campanie de izolare a Taiwanului, a declarat generalul-maior Meng Xiangqing, profesor de strategie la Universitatea Națională de Apărare din Beijing, într-un interviu oferit televiziunii de stat chineze. O zonă acoperă cea mai îngustă parte a strâmtorii Taiwan. Altele ar putea fi folosite pentru a bloca un port major sau pentru a ataca trei dintre principalele baze militare din Taiwan, a adăugat el.

Un exercițiu care seamănă cu o luptă reală, se poate transforma în orice moment într-o luptă reală

Zona de lângă Kaohsiung, în sudul Taiwanului, unde există baze cruciale, „creează condiții pentru a închide ușa și a bate câinele”, a spus generalul Meng, folosind un proverb chinez care se referă la blocarea rutei de evacuare a inamicului.

Este pentru prima dată când armata va organiza o operațiune militară comună în toată insula Taiwan”, a spus el într-un interviu pentru Xinhua, principala agenție de presă a Chinei. „Ar trebui spus că, deși acesta este un exercițiu care seamănă cu o luptă reală, se poate transforma în orice moment într-o luptă reală.

Liderul Chinei, Xi Jinping, a spus că speră să unifice Taiwan și China în cele din urmă prin pași pașnici. Dar, la fel ca predecesorii săi, el nu a exclus forța, iar acumularea militară a Chinei a ajuns într-un punct în care unii comandanți și analiști militari cred că o invazie este un scenariu din ce în ce mai plauzibil, deși încă foarte riscant. Exercițiile ar putea ajuta forțele chineze să-și testeze pregătirea pentru asta, mai notează New York Times.

Cu siguranță vor folosi asta ca o scuză pentru a face ceva care să-i ajute să se pregătească de o posibilă invazie”, a spus Oriana Skylar Mastro, bursieră la Institutul Freeman Spogli pentru Studii Internaționale de la Universitatea Stanford, care studiază armata Chinei.

„Nu este vorba doar despre mesaje”, a spus ea. „Sub pretextul semnalizării, ei încearcă practic să-și testeze capacitatea de a efectua manevre complexe care sunt necesare unui asalt amfibiu asupra Taiwanului”.

Rămâne neclar cât de aproape vor veni forțele chineze de Taiwan în timpul exercițiilor, care sunt programate să se încheie duminică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...