Reportaj BBC: Unde fug rușii din propria țară

Publicat: 14 mart. 2022, 10:30, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Reportaj BBC: Unde fug rușii din propria țară

BBC a realizat un reportaj care se axează pe fuga ruşilor din propria țară. Potrivit reportajului, exodul include țări în care zborurile sunt încă permise și unde nu sunt necesare vize, cum ar fi Turcia, Asia Centrală și Caucazul de Sud. Mulți au fugit în Armenia.

Mulți dintre noii emigrați sunt profesioniști din industria tehnologiei care pot lucra de la distanță. „Un dezvoltator de jocuri video pe care l-am întâlnit la o cafenea din Tbilisi mi-a spus că el și majoritatea oamenilor pe care îi cunoștea nu sunt de acord cu politica rusă și știau acum că orice protest va fi suprimat violent”, spune corespondentul BBC. Singurul mod prin care mulți ruși consideră că pot protesta este să părăsească țara și să își ia abilitățile și banii cu ei.

Potrivit unei estimări a unui economist rus, până la 200.000 de ruși și-au părăsit țara de la începutul războiului.

Cel mai mare exod de creiere

Potrivit BBC, Georgia va beneficia de ceea ce poate fi numit cel mai mare exod de creiere din istoria modernă a Rusiei. Aproximativ peste 25.000 de ruși au sosit în Georgia, de la începutul războiului. Iar la Tbilisi – capitala țării, au avut loc unele dintre cele mai mari mitinguri în sprijinul Ucrainei. Un sondaj recent a constatat că 87% dintre georgieni consideră războiul din Ucraina ca pe propriul lor război cu Rusia.

Bielorușii sunt și ei în mișcare, fugind de represiune și de sancțiunile occidentale impuse de guvernul liderului autoritar Alexandru Lukașenko, prieten cu Putin. Acest lucru a determinat creșterea prețurilor last-minute și cazarea din principalele orașe gazdă, cum ar fi Istanbul și capitala Armeniei, Erevan.