Reportaj Reuters despre cum talibanii au început să asasineze piloți afgani

Situația se înrăutățește din ce în ce în Afganistan, în condițiile în care nu doar că talibanii au reușit să ocupe o parte semnificativă a țării. Talibanii țintesc în ultima vreme piloții aviației afgane, o „resursă” extrem de rară pentru forțele guvernamentale.

Reuters a scris despre situația piloților din Afganistan și despre felul în care acționează talibanii – cel puțin șapte piloți au fost asasinați în afara bazelor, în ultimele luni, în Afganistan. Dastagir Zamaray a fost maior în aviația afgană, iar înainte să fie ucis, devenise atât de înfricoșat de asasinatele comise de talibani împotriva piloților militari din Kabul încât a decis să-și vândă casa și să se mute într-o zonă ceva mai sigură din capitala afgană.

Evenimentul l-a marcat iar acum aproape că nu mai poate vorbi

Însă în momentul în care trebuia să se întâlnească cu un potențial cumpărator la o agenție care facilita transferurile de imobiliare, pilotul de 41 de ani a fost întâmpinat de un asasin care fără să rostească un cuvând l-a împușcat în față. Zamaray n-a mai avut timp să-și scoată și el arma pentru că a murit pe loc – s-a prăbușit pe fiul său de 14 ani care îl acompaniase. Copilul a fost cruțat de asasini, însă evenimentul l-a marcat iar acum aproape că nu mai poate vorbi.

S-a dus acolo pentru că îl cunoștea personal pe agentul imobiliar și a crezut că este în siguranță. Nu am crezut că nu se va mai întoarce niciodată”, spune Samiullah Darman, cumnatul lui Zamaray. Zamaray este doar unul dintre cel puțin alți șapte piloți care au fost asasinați în ultimele luni, conform unor oficiali guvernamentali afgani. Această serie de asasinate, despre care nu s-a mai scris până acum, ilustrează ceea ce oficialii afgani și americani consideră că este un efort deliberat al talibanilor de a distruge unul dintre cele mai mari avantaje la armatei afgane – corpul său de piloți antrenați de SUA și NATO.

Pentagonul a precizat că are cunoștință despre situație

Guvernul afgan nu a făcut public numărul piloților asasinați de talibani. Ministerul Apărării din țară nu a răspuns încercărilor jurnaliștilor Reuters de a afla mai multe. Pentagonul, în schimb, a precizat că are cunoștință despre situație dar nu a comentat în ce privește investigațiile serviciilor de informații americane.

Piloții militari afgani sunt o țintă foarte importantă pentru talibani, spun inclusiv foști oficiali americani și afgani. Ei reprezintă o forță care poate lovi forțele în formare pentru atacuri ale talibanilor, pot transporta forțe de commando pentru misiuni și pot oferi acoperire pentru trupele terestre, potrivit digi24.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...