Reportaj: Vegheat de numărul 1, Nicușor Dan și-a început drumul

Premierul României, ministrul Muncii, șefi de partide, personalități sportive, politicieni vechi sau consilieri locali la început de drum. Toți au ținut să fie prezenți, joi, la învestirea lui Nicușor Dan în funcția de primar. Pentru fiecare, edilul a avut o scurtă privire binevoitoare. Cea lungă a păstrat-o, tot timpul evenimentului, pentru persoana care ocupa fotoliul din fața sa. Fotoliul cu numărul 1.

Cu câteva zeci de minute înainte de ora depunerii jurămintelor, jurnaliștii se instalaseră deja în curtea interioară a Primăriei Municipiului București. Open barul plin cu apă minerală, suc și cafea și muzica de chill out dau impresia unei mici petreceri. Doar cei câțiva băieți răsfirați discret, din urechile cărora curg fire până în stațiile Motorola ascunse în paltoanele negre, arată că urmează ceva deosebit.    

Mai sunt zece minute și un prim grup, al consilierilor locali PNL, ocupă fotoliile așezate pentru ei, în fața prezidiului. Urmează cei de la USR – PLUS, în frunte cu liderii Dan Barna, Dacian Cioloș, Vlad Voiculescu.

dav

Fotoliul cu numărul 1

E puțin peste 12 și forfota jurnaliștilor anunță că subiectul principal al întâlnirii se apropie. Cu premierul Ludovic Orban în stânga, Nicușor Dan pășește relaxat. E îmbrăcat într-un costum bleumarin, cu o cămașă albă, descheiată la primul nasture. Masca bleu, de unică folosință, îi acoperă zâmbetul larg. Se vede însă, din toată ființa sa, că emană bucurie.

Face un tur scurt, salută pe toată lumea și se așază la prezidiu, flancat de noul prefect de București, Traian Berbeceanu, și de decanul de vârstă al consilierilor locali, Anghel Iordănescu. În fața sa, în primul rând, premierul ocupă fotoliul cu numărul 68, Dan Barna pe cel cu numărul 34, Dacian Cioloș – 72. Cel mai aproape de el este însă fotoliul numărul 1. Spre care privește, insistent, mai tot timpul.

Încep să depună jurământul cei 45 de consilieri locali. În ordine alfabetică, rând pe rând, spun același text cu mai mult sau mai puțin patos, cu mai multă sau mai puțină emoție. Anghel Iordănescu se bâlbâie ușor, când îi vine rândul. După el e anunțată legenda canotajului, Elisabeta Lipă, proaspăt consilier local. Multipla campioană e deja în picioare înainte ca Tata Puiu să termine, dovadă că încă mai știe să ia un start bun.

În tot acest timp, Nicușor Dan privește scurt în stânga, în dreapta, spre zona cameramanilor și lung spre fotoliul din fața sa, fotoliul cu numărul 1.

dig

„Nu ne-am luptat pentru jucării”

Prefectul Berbeceanu citește pronunțarea instanței cu privire la validarea mandatului de primar. Cu stânga pe Biblie, Nicușor Dan depune jurământul. Scoate apoi, din buzunar, un scurt discurs. Începe cu motto-ul Ligii Studenților, preluat de la Avram Iancu: „Nu ne-am luptat pentru jucării”.

Vorbește apoi de viitor, de potențial, de răbdare ca principale ingrediente ale succesului.

„Bucureştiul are o perspectivă extraordinară şi nu putem să nu reuşim. Însă, pe termen foarte scurt, le cer bucureştenilor răbdare şi solidaritate, pentru că sunt nişte probleme grave şi urgente cu care ne confruntăm. Suntem într-o criză sanitară, avem o criză a termoficării şi avem o criză financiară la nivelul municipalităţii. Răbdare şi le vom rezolva!”, spune Dan. Lumea aplaudă, azi e ziua în care se aplaudă aproape orice, politica grea abia de mâine începe.

„Vreau să fac un apel, aici, pentru oamenii care şi-au dovedit competenţa, în diverse zone, pentru tineri care ies de pe băncile universităţilor – e o invitaţie – veniţi în administraţia publică! Aştept să trimiteţi CV-uri pentru a veni să lucraţi în administraţia publică”, deschide noul edil, la nivel declarativ, porțile Primăriei.

Aplauze, se întoarce la prezidiu, vorbește și premierul Orban de bine, doar vorbește despre realizările proprii, Iordănescu declară închisă ședința de constituire a noului Consiliu Local. Aplauze, felicitări, Barna – Cioloș – Orban se grupează la o discuție, fotografii se apropie, Nicușor Dan se ridică de la prezidiu în același timp cu ocupanta fotoliului cu numărul 1.

Femeia încă tânără își aranjează părul brunet, lung, rochia simplă, lila. Până în urmă cu câteva minute o ținuse în brațe pe fiica lor de patru ani, Aheea. Plictisită de vorbele celor mari, micuța a preferat să plece într-un colț după un timp, să se joace cu o prietenă de familie.

sdr

Soții Dan se apropie, se iau de mână, s-ar săruta poate, dacă legea ar permite să-ți scoți masca în spațiul public pentru un sărut, e permis doar dacă mânânci, bei sau fumezi.

Vorbesc puțin, își zâmbesc cu tot trupul, Mirabela Dan își ia la revedere de la soț și-l lasă celor care-i vor ocupa, alături de ea, viața în următorii patru ani.

Din cerul întunecat nu cade nicio lacrimă după fostul edil sau consilierii care nu au mai prins un mandat. Nu se arată niciun curcubeu pentru noul primar sau cei care abia și-au ocupat funcția. Nicio rază de soare.

Nicușor Dan are la dispoziție patru ani să dovedească dacă, într-adevăr, vremurile s-au schimbat în București sau se vor schimba doar scuzele.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole