Reprezentant Cinema Union: „Simțim nevoia spectatorilor de a vedea film în sala de cinema”

Publicat: 24 feb. 2021, 08:00, de Andreea Borcilă, în Cultură , ? cititori
Reprezentant Cinema Union: „Simțim nevoia spectatorilor de a vedea film în sala de cinema”
cinema union

Sala Paul Călinescu sau Cinema Union, așa cum este cel mai bine cunoscută în București, este una dintre cele două săli de cinema ale Arhivei Naționale de Filme (Cinemateca Română), pe care o poți găsi la cinci, zece minute de mers pe jos de la Sala Palatului. Cinema Union funcționează din anul 1969 și este membră a rețelei Europa Cinemas încă din 2006. 

După aproape un an de la debutul pandemiei, sectorul cultural și-a redeschis porțile pentru iubitorii de film și de spectacole la sfârșitul lunii ianuarie 2021, la o capacitate maximă de ocupare de 30%. Concret, pentru cinema Union, 30% din capacitate înseamnă 39 de locuri, sala având 130 de locuri.

„Simțim dorința și nevoia spectatorilor de a vedea film în sala de cinema” 

Roxana Garet, reprezentant al Cinema Union, a povestit pentru Puterea.ro că în prima zi de redeschidere, pe 2 februarie, au fost două spectacole la care unul dintre ele a fost deja sold out, ocupându-se toate cele 39 de locuri. În prima săptămână, au luat parte 291 de spectatori, respectându-se măsurile de protecție impuse de autorități.

„Sunt costuri suplimentare, dar ele nu sunt recuperate prin biletul la film”

Cinema Union, ca sală aflată în administrarea Arhivei Naționale de Filme, are prețul biletelor stabilit prin ordin al Ministerului Culturii în subordinea căruia funcționează Arhiva. Rolul Arhivei este de a facilita accesul la filmul produs cultural, de cinematecă și actual, astfel că prețul unui bilet este între 10 și 3 lei, ne-a explicat Roxana.  

Deschiderea sectorului cultural din 2021 vine după o perioadă agitată din cauza contextului pandemic. La mijlocul lui martie 2020, țara noastră intra în stare de urgență, urmând imediat ca aproape totul să fie închis, de la unitățile de învățământ până la unitățile din domeniul HoReCa și cultural. 

„Ne-a afectat în primul rând moral, publicul nu a mai avut acces la sala de cinema, sala nu a mai avut acces la publicul ei. Încasările din bilete se fac venit la bugetul de stat, sala funcționând în sistem bugetar. Nu a fost accesat niciun fel de sprijin pe timp de pandemie. În 2020, au fost pierderi financiare de 150.000 lei”, a mai spus reprezentantul Cinema Union. 

Spectatorii pot vedea, printre altele, filme culturale, românești, europene, internaționale

La cinema Union, spectatorii pot vedea filme produs cultural, românești, europene, internaționale, filme nou lansate în cinematografele din România, dar și filme de cinematecă. 

„De exemplu, în săptămâna 2-7 februarie, cinema Union a găzduit un program de film clasic rusesc organizat de Centrul Rus de Știință și Cultură, iar săptămâna viitoare va prelua în programare trei filme care vor intra în premieră în cinematografele din România: La Vérité de Hirokazu Koreeda, Servants de Ivan Ostrochovský, Berliner de Marian Crișan”, a amintit Roxana Garet.