Republica Moldova trimite la Moscova un nou ambasador. Cine este Lilian Darii

Diplomatul Lilian Darii va fi următorul ambasadorul al Republicii Moldova la Moscova, potrivit cotidianului rus Kommersant, care citează surse diplomatice de la Moscova. Rușii și-au dat acordul încă de pe 25 noiembrie ca Lilian Darii să fie trimis la Moscova în calitate de ambasador.

Postul de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă s-a eliberat în luna august, după un scandal sexual în care a fost implicat fostul ambasador Vladimir Golovatiuc. Acesta ar fi agresat o angajată a ambasadei, după ce a chemat-o la el în apartament. Golovatiuc a fost implicat în mai multe incidente în mai puțin de jumătate de an de la numirea sa în funcie în februarie 2021. Primele încălcări, potrivit reprezentanților MAEIE, au început în perioada propunerii candidaturii sale la funcția de prim-ministru de către fosta majoritate PSRM–Șor.

Cine este Lilian Darii

Lilian Darii este un diplomat moldovean de carieră în vârstă de 51 de ani. Anterior acestei numiri la Moscova, a fost ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, Luxemburg și la NATO, începând cu 2018. Potrivit Kommersant, Darii este un susținător ferm al apropierii țării de Uniunea Europeană. El a vorbit la în cadrul întâlnirilor OSCE despre „anexarea ilegală a Crimeei” de către Rusia, acțiune pe care a condamnat-o.

Darii a început să lucreze în sistemul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova la sfârșitul anilor ’90. Are experiență de lucru în Rusia – în 2000-2001 a lucrat ca membru al grupului de asistență OSCE în Cecenia. A deținut funcția de șef al departamentului de cooperare multilaterală din minister, apoi postul de ministru adjunct de externe.

1 COMENTARIU

  1. Antony Blinken urmează să se întâlnească cu omologii ruși și ucraineni „El a spus că președintele Joe Biden a vorbit despre tensiunile din Ucraina cu Marea Britanie, Franța și Germania la reuniunea G20 de la Roma de acum câteva săptămâni.”

    1 decembrie (UPI) – Secretarul de stat Antony Blinken a declarat miercuri că se va întâlni joi cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și cu ministrul ucrainean de externe Dimytro Kuleba, pe măsură ce tensiunile dintre țări au atins un nou maxim. „Statele Unite rămân neclintite în sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și s-au angajat în parteneriatul nostru de securitate cu Ucraina”

    „Acum, nu știm dacă președintele Vladimir Putin a luat decizia de a invada”, a spus Antony Blinken. „Știm că își pune în aplicare capacitatea de a face acest lucru în scurt timp, dacă decide acest lucru.

    „Deci, în ciuda incertitudinii cu privire la intenții și timp, trebuie să ne pregătim pentru toate situațiile neprevăzute în timp ce lucrăm pentru ca Rusia să inverseze cursul. Statele Unite s-au implicat intens cu aliații și partenerii în această problemă și direct cu președintele Putin”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...