Rețetă pentru ciorba cu ciolan afumat și cartofi, dreasă cu smântână

Publicat: 01 dec. 2022, 09:31, de Aurel Drăgan, în Food , ? cititori
Rețetă pentru ciorba cu ciolan afumat și cartofi, dreasă cu smântână
Ciorba de ciolan afumat cu cartofi

În cazul în care nu mai doriți să mâncați fasole, fie ciorbă, fie iahnie, de Ziua Națională, puteți păstra gustul autentic românesc și cu o ciorbă de ciolan afumat și cartofi. Dreasă cu smântână și gălbenuș de ou.

Rețeta este o adaptare a ciorbei cu afumătură și tarhon care se face în zona Ardealului. O mâncare care cere câteva ore pentru a fi gata, dar gustul final este cel pe care îl simțeam în cele mai bune ciorbe făcute de părinți sau bunici oriunde în România, nu doar în Transilvania.

Ingrediente:

  • Un ciolan afumat, cu os sau fără (circa 1 kg);
  • Un kilogram de cartofi (sau mai puțin);
  • Trei morcovi și albitură (păstârnac, pătrunjel, țelină);
  • Două cepe și un ardei gras roșu (merge și un ardei capia);
  • Smântână 200 de grame (minim 20% grăsime);
  • Două gălbenușuri de ou;
  • Tarhon, cimbru, o legătură de pătrunjel, sare, piper;
  • O lămâie (sau chiar două).

Cel mai mult durează fierberea ciolanului, cam două ore (sau o oră în oală sub presiune). Acesta trebuie fiert până se poate rupe carnea în fâșii.

Scoatem ciolanul și îl lăsam la răcit. Morcovii și albitura se dau prin răzătoare, ceapa și ardeiul se taie în cubulețe mici, cartofii se taie în cuburi mai mari.

Călim ceapa împreună cu morcovii și albitura până se înmoaie, apoi adăugăm zeama (strecurată dacă este nevoie) de la ciolan. Dacă este nevoie, completăm cu apă fierbinte, altfel nu iese suficientă zeamă în ciorbă.

După 15-20 de minute de fierbere adăugăm ardeiul și cartofii și mai lăsăm 10-15 minute. Punem sare, piper, puțin cimbru și o linguriță de tarhon și stoarcem și lâmâia. Adăugăm și ciolanul tăiat bucățele sau rupt în fâșii.

Amestecăm smântâna cu gălbenușurile de ou și o încălzim cu zeama din ciorbă înainte de a o turna în oală. Supă ce am pus smântâna oprim focul și punem pătrunjelul deasupra.

Ciorba trebuie lăsată să „respire” și se poate servi caldă, alături de ceapă, castraveți murați sau ardei iuți, după preferințe.

Poftă bună și La mulți ani!