Rețete de cozonac din diferitele zone ale țării. Cel moldovenesc este în topul preferințelor românilor

Publicat: 20 nov. 2022, 11:30, de Mădălina Sfrijan, în LIFESTYLE , ? cititori
Rețete de cozonac din diferitele zone ale țării. Cel moldovenesc este în topul preferințelor românilor

Desertul suprem al românilor este fără doar și poate, cozonacul. Pregătit din timpuri străvechi, acesta are la bază în continuare aceeași rețetă. Bineînțeles, aceasta a fost ușor adaptată în ultimii ani. Ingredientele și tehnica de preparare au rămas exact precum cele urmate de bunicile și străbunicile cu mâini iscusite! Există câteva rețete de cozonac în funcție de diferitele zone ale țării. Acestea nu diferă mult între ele, însă în mod cert, fiecare are nota lui specifică aparte.

Rețete de cozonac – Cel moldovenesc în fruntea tuturor

Pufos, plin de compoziție și neapărat împletit, cozonacul moldovenesc are la bază multe ouă, smântână grasă și multă vanilie. În alte zone ale țării de exemplu, gospodinele nu adaugă deloc smântână în aluat.

Crăciun 2022 în Bucovina. Cele mai bune prețuri pentru sărbători de poveste

Ingrediente rețetă cozonac moldovenesc ( pentru doi cozonaci)

-1kg făină de calitate;

-20 de gălbenușuri;

-300 grame zahăr;

-150 grame smântână grasă;

-100 grame unt;

-vanilie;

-14 grame de drojdie;

-nucă măcinată din belșug.

Secretul rețetei de cozonac moldovenesc este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei atunci când începi să prepari aluatul. Astfel, peste făină, adaugă laptele cald în care ai dizolvat zahărul, drojdia și gălbenușurile. Adaugă peste acestea, smântâna. Uleiul și untul se adaugă treptat în timpul frământării. Dacă nu folosești un mixer pentru aluat, frământarea manuală îți va răpi mai mult de o oră. Aluatul trebuie să iasă pufos, aerat și mai ales cu o consistență grasă.

Lasă totul la dospit pentru încă o oră. Acoperă vasul în care crește aluatul cu folie alimentară. Aceasta va crea și mai multă căldură în interior.

După o oră, aluatul ar trebui să fie pregătit pentru rularea cozonacilor.

Întinde foile de aluat și presară nucă amestecată cu zahăr din belșug. Împletește cozonacul și unge-l cu ou deasupra. Urmează una dintre cele mai importante etape: coptul. Cuptorul nu trebuie să aibă o temperatură mai mare de 190 de grade. Astfel, cozonacii vor crește în voie și se vor rumeni frumos.

Aceste rețete de cozonac sunt ideal de preparat mai ales în preajma sărbătorilor. 

Rețetă de post. Prăjitura pe care nu vrei s-o ratezi

Rețete cozonac – Zona Ardealului

Gospodinele din zona Ardealului sau a Transilvaniei, foloseau în trecut un ingredient secret în aluatul de cozonac. Puține persoane care pregătesc astăzi cozonacul ardelenesc mai știu însă acest lucru. Ingredientul secret adăugat în aluatul cozonacului ardelenesc era untura.

Ingrediente cozonac ardelenesc (pentru doi cozonaci)

  • 1kg făină de bună calitate;
  • 10 gălbenușuri;
  • 14 gr de drojdie (sau maia naturală);
  • 320 grame de zahăr;
  • 80 ml ulei;
  • echivalentul a o lingură generoasă de untură;
  • Arome după gust(vanilie, lămâie, rom)
  • Lapte pentru crema de nuci
  • Nucă măcinată 300 grame.

Amestecă laptele cald cu drojdia, zahărul și gălbenușurile. Adaugă totul peste făina neapărat cernută în prealabil. Treptat, adaugă uleiul, untura, aromele și amestecă totul. Multe dintre gospodinele din Ardeal pregăteau cozonacii „ochiometric”. Astfel, în funcție de gradul de umiditate al făinii acestea mai adăugau unt topit, lapte sau ulei pe parcurs.

Frământarea aluatului este un proces care necesită timp și migală. Astfel, înarmează-te cu răbdare. Rezultatul va merita din plin.

Untura este cea care va da o consistență aparte cozonacilor. În plus, aceasta îi va păstra fragezi timp de mai multe zile.

După procesul de frământare, pune aluatul la crescut pentru o oră.În acest timp, pune laptele la încălzit și adaugă peste el nuca măcinată și 100 grame de zahăr. Amestecă energic până ajungi la o cremozitate plăcută a acesteia.

După preferințe, poți adăuga în umplutură rahat sau stafide. Rețetele vechi nu conțineau niciodată ciocolată, deși în ultimii ani acest lucru a devenit un adevărat trend.

Cozonacul unguresc – Baigli

Rețeta de cozonac unguresc este una extrem de delicioasă, pregătită într-un timp mai scurt față de cea a cozonacului clasic. De ce? Pentru că timpii de frământare nu vor fi aceeași. Cozonacul unguresc arată mai degrabă ca o ruladă, astfel că nu va fi nevoie să dospească mult.

Ingrediente cozonac unguresc – Baigli

-500 grame făină;

-10 grame de drojdie;

-250 grame zahăr;

-2 gălbenușuri;

-vanilie/rom

-150 ml lapte cald;

-nucă măcinată sau mac pentru umplutură.

Procesul de preparare al cozonacului unguresc este aproape același cu cel al cozonacului clasic. Amestecați toate ingredientele pentru aluat. Făina, gălbenușurile, drojdia și zahărul în laptele cald, precum și aromele. Amestecați și frământați maxim 25 minute.

Lăsați totul la dospit pentru alte 30 de minute, iar apoi vă puteți apuca de rularea lor. Cozonacul unguresc nu va fi la fel de pufos însă cu siguranță este un deliciu.