Retrospectivă 2021: Cristinel Romanescu (tenis de masă) – Visul unei medalii olimpice se amână din nou

Publicat: 26 dec. 2021, 20:00, de Ziarul Puterea, în SPORT , ? cititori
Retrospectivă 2021: Cristinel Romanescu (tenis de masă) – Visul unei medalii olimpice se amână din nou

Preşedintele Federaţiei Române de Tenis de Masă, Cristinel Romanescu, a declarat, pentru AGERPRES, că visul unei medalii olimpice pentru organizaţia pe care o conduce s-a amânat din nou, la JO de Tokyo jucătorii români fiind în două rânduri (dublu mixt şi echipe feminin) la doar un meci de realizarea acestui obiectiv.

A fost un an greu, aşa cum a fost pentru toate sporturile, pentru că această pandemie ne-a creat tuturor tot felul de inconveniente, amânări şi anulări de competiţii interne şi internaţionale. De aceea poate că şi pregătirea a avut de suferit, pentru că eram opriţi din activitate de tot felul de lucruri care se întâmplau de la o lună la alta. Inclusiv pregătirea loturilor naţionale şi olimpice a fost destul de grea, pentru că programam ceva azi şi de cele mai multe ori amâna sau anulam peste o săptămână. Am fost tot timpul mai mult în modificări decât în planificări. Din păcate, visul unei medalii olimpice se amână din nou. Este un obiectiv pe care într-adevăr nu l-am putut realiza, dar consider că la Tokyo am fost foarte aproape. Am avut două locuri cinci, aşadar am fost la un meci de a juca semifinala şi automat de medalie. Noi spunem că poate nu facem ceva bine sau poate ne trebuie ceva în plus. Nu ştim încă, acum am revenit în laborator, am luat lucrurile de la început pentru ciclul următorul olimpic, pentru ca în 2024 să realizăm în cele din urmă acest obiectiv, această medalie olimpică care lipseşte tenisului de masă românesc„, a declarat Romanescu.

Noi avem încredere că la Paris putem obţine această medalie, avem o generaţie bună, sportivi de calibru care confirmă în competiţiile internaţionale majore. Suntem mereu destul de aproape de asiatici, pentru că în Europa am demonstrat că suntem între primele două sau trei echipe sau chiar cei mai buni… Asta chiar dacă nu importăm jucători de origine asiatică aşa cum fac alţii. Iar o dovadă este că noi cu fetele am jucat în ultimii 12 ani fiecare finală de Campionat European. Unele finale le-am pierdut, pe altele le-am câştigat… anul acesta la Cluj am pierdut în faţa Germaniei, dar nu am fost departe de a câştiga titlul. Se mai întâmplă, mai ales că noi veneam după Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar fetele nu se simţeau chiar confortabil. Nu suntem atât te supăraţi, pentru că generaţiile de juniori şi cadeţi au reuşit medalii importante, ne batem cu asiaticii de la egal la egal la aceste grupe de vârstă. Viitor există şi o spun cu toată tăria, avem 4-5 băieţi de calibru, aşa cum şi la fete generaţia din urmă este pregătită. Echipa de fete Eliza Samara, Daniela Dodean şi Bernadette Szocs are şi ea rezerve de calibru„, a adăugat Romanescu.

Preşedintele a subliniat că Federaţia Română de Tenis de Masă a avut lipsuri din punct de vedere financiar în 2021.

Una dintre probleme a fost cea financiară, mă refer la finanţare, care este o problemă generală la toate federaţiile. Deci nici Federaţia Română de Tenis de Masă nu putem spune că o duce prea roz, e clar că ne trebuie un buget cu mult mai mare pentru a putea să plătim toate aceste deplasări şi competiţii la care sportivii noştri trebuie să participe. În plus, vrem să facem aceste pregătiri în Asia, acolo unde mergem să ne pregătim cu viitorii noştri adversari. În Asia trebuie să mergem să stăm cât mai mult, să le învăţăm modul şi stilul de joc. Dar toate lucrurile acestea costă. Alte federaţii poate îşi permit să realizeze astfel de cantonamente prelungite în străinătate, dar noi nu. În schimb noi ne calificăm la toate Campionatele Europene şi Mondiale şi la toate ediţiile de Jocuri Olimpice, iar aceste lucruri aduc nişte cheltuieli„, a explicat el.

Cristinel Romanescu susţine că şi anul viitor federaţia pe care o conduce îşi propune medalii la toate competiţiile internaţionale la care participă indiferent de grupa de vârstă: „În 2022 ne propunem să participăm la toate competiţiile majore unde ne propunem medalii… şi nu orice fel de medalii. Asta la toate categoriile de vârstă, de jos până sus, adică de la Under-13 şi până la seniori. Când România intră în sală de tenis de masă toate celelalte ţări ştiu că noi mergem la medalii”.

În opinia preşedintelui Federaţiei Române de Tenis de Masă, spadasina Ana-Maria Popescu merită titlul de cel mai bun sportiv în 2021.

Sportivul anului la toate disciplinele cred eu că este Ana-Maria Brânză. Poate este o părere subiectivă pentru că mie dintotdeauna mi-a plăcut de Ana-Maria, munca ei şi ceea ce a demonstrat de fiecare dată la ediţiile de Jocuri Olimpice la care a participat. În acelaşi timp, nu pot să uit echipajele de la canotaj care au câştigat medalii la Tokyo, dar fiecare sport are specificul lui şi e greu de cântărit exact sportivul anului„, a mai spus Romanescu.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo, delegaţia de tenis de masă a României a obţinut două locuri 5 la echipe feminin (Daniela Dodean-Monteiro, Bernadette Szocs, Elizabeta Samara) şi dublu mixt (Bernadette Szocs, Ovidiu Ionescu). În concursurile de simplu, Elizabeta Samara a încheiat pe locul 17 la feminin, la fel ca şi Bernadette Szocs, în timp ce la masculin Ovidiu Ionescu s-a clasat pe 33.

La Campionatele Mondiale de tenis de masă de la Houston (Texas), cel mai bun rezultat al României a fost sfertul de finală la dublu feminin jucat de Elizabeta Samara şi Andreea Dragoman, urmat de optimile de finală jucate de Bernadette Szocs la simplu feminin, de Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs la dublu mixt şi de Ovidiu Ionescu la dublu masculin (alături de spaniolul Alvaro Robles).

Echipa naţională feminină a României, formată din Daniela Dodean-Monteiro, Bernadette Szocs, Elizabeta Samara, a cucerit medalia de argint la Campionatele Europene de tenis de masă de la Cluj-Napoca. La masculin, selecţionata României formată din Ovidiu Ionescu, Hunor Szocs şi Rareş Şipoş s-a oprit în sferturile de finală ale competiţiei. La Campionate Europenele de tenis de masă de la Varşovia, competiţie dedicată concursurilor individuale, Elizabeta Samara a atins faza semifinalelor în proba feminină, în timp ce la masculin Ovidiu Ionescu s-a oprit în sferturile de finală.

La Campionatele Europene Under-21 de la Spa (Belgia), delegaţia României a cucerit două medalii, aur la dublu mixt prin Andreea Dragoman şi Rareş Şipoş, şi bronz la simplu feminin prin Andreea Dragoman.

România a încheiat Campionatele Europene de tenis de masă pentru juniori Under-19 de la Varazdin (Croaţia) cu patru medalii, aur la echipe feminin (Ioana Sîngeorzan, Elena Zaharia, Luciana Mitrofan, Adela Struna şi Evelyn Ungvari), două de argint, la dublu mixt (Darius Movileanu şi Elena Zaharia) şi dublu masculin (Darius Movileanu şi Eduard Ionescu), şi una de bronz, la echipe masculin (Darius Movileanu, Andrei Teodor Istrate, Eduard Ionescu, Andrei Tomica şi Mihai Roşca).

Tot la Varazdin (Croaţia), România a cucerit cinci medalii în cadrul Campionatelor Europene de tenis de masă pentru cadeţi (Under-15) prin: Bianca Mei-Roşu – aur la dublu feminin alături de germanca Annett Kaufmann, Iulian Chiriţă – argint la simplu masculin, Iulian Chiriţă şi Dragoş Bujor – argint la dublu masculin, selecţionata masculină – argint pe echipe şi Horia Ursuţ – bronz la simplu masculin.

România a câştigat patru medalii, una de argint şi trei de bronz la Campionatele Mondiale de tenis de masă pentru juniori de la Vila Nova de Gaia (Portugalia). Argintul a fost obţinut la dublu mixt, Under-15, de Iulian Chiriţă şi Bianca Mei-Roşu, iar medaliile de bronz au fost câştigate de Darius Movileanu şi Eduard Ionescu, la dublu masculin (Under-19), Iulian Chiriţă şi Dragoş Bujor, la dublu masculin (Under-15), şi de echipa feminină Under-19 (Elena Zaharia, Ioana Sîngeorzan, Camelia Mitrofan, Bianca Mei-Roşu).