Reuniune de urgență a NATO, vineri, cu privire la tensiunile din Ucraina

Publicat: 04 ian. 2022, 18:16, de Otilia Caloian, în Internațional , ? cititori
Reuniune de urgență a NATO, vineri, cu privire la tensiunile din Ucraina

Occidentul acuză Moscova de pregătirea unei agresiuni împotriva Ucrainei, ţinând cont de zecile de mii de soldaţi şi cantităţile semnificative de material şi echipamente militare desfăşurate la graniţa Rusiei cu Ucraina.

Miniştrii de externe din ţările membre NATO se vor întruni vineri într-o reuniune de urgenţă în format de videoconferinţă pentru a discuta despre tensiunile legate de Ucraina şi despre securitatea în Europa, după prezentarea mai multor cereri de către Moscova, a anunţat marţi Alianţa Nord-Atlantică, informează AFP.

Pentru săptămâna viitoare sunt preconizate discuţii între responsabili ai SUA şi NATO cu reprezentanţi ai Moscovei în cadrul unor negocieri destinate să permită o dezescaladare a tensiunilor.

Cap de listă între revendicările Rusiei, formulate în proiecte de tratate transmise SUA şi NATO, este interzicerea oricărei extinderi viitoare a Alianţei Nord-Atlantice şi a oricărei cooperări militare cu ţările aflate în spaţiul considerat de Rusia drept zona sa de influenţă.

SUA au făcut cunoscut că cererile Rusiei sunt în majoritatea lor de neacceptat, şi au avertizat Moscova că Statele Unite şi aliaţii lor vor răspunde ‘energic’ în cazul unui atac rusesc împotriva Ucrainei.

SUA vrea să coordoneze negocierile cu Rusia

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a încercat să-şi liniştească aliaţii europeni, asigurându-i că va acţiona în coordonare cu ei la negocierile cu Rusia.

Ultima reuniune a Consiliului NATO-Rusia a avut loc în 2019, iar relaţiile între cei doi foşti adversari din perioada Războiului Rece rămân îngheţate într-un context de profundă neîncredere reciprocă.

Rusia neagă că ar ameninţa Ucraina, de la care a anexat deja o parte din teritoriu, peninsula Crimeea în 2014, şi pretinde că trebuie să facă faţă ostilităţii Occidentului, care susţine Kievul în special în conflictul acestuia cu separatiştii proruşi din Donbas, cărora Moscova le furnizează ajutor divers: de la bani, arme şi tehnică militară până la consilieri şi militari fără însemne.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele