Reuniune extraordinară NATO pe tema crizei din Afganistan

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a convocat o reuniune extraordinară a miniştrilor de Externe din ţările NATO pe tema conflictului din Afganistan.

„Am convocat o reuniune extraordinară în format online a miniştrilor de Externe din cadrul NATO pentru data de vineri, 20 august, pentru a continua coordonarea strânsă şi pentru a discuta despre abordarea comună faţă de Afganistan”, a declarat Jens Stoltenberg, prin Twitter.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi-a atras critici dure pe plan intern şi la nivel internaţional din cauza retragerii în mod brusc a trupelor din Afganistan. Unii aliaţi europeni ai Statelor Unite pledează pentru reanalizarea funcţionării Alianţei Nord-Atlantice după decizia „unilaterală” a preşedintelui Joseph Biden privind retragerea din Afganistan, considerată un eşec, conform cotidianului Financial Times.

Jens Stoltenberg a denunţat, marţi, eşecul fostei Administraţii de la Kabul în contracararea insurgenţilor talibani şi a pledat pentru o soluţie politică în scopul stabilizării Afganistanului. „Situaţia este extrem de gravă şi impredictibilă. Oraşul Kabul a căzut, iar talibanii au preluat controlul asupra celor mai multe zone din ţară. Sunt profund întristat de ceea ce văd că se întâmplă în Afganistan. (…) În momentul de faţă, NATO se concentrează pe evacuarea în siguranţă a personalului din statele membre şi partenere, precum şi a afganilor care ne-au ajutat. NATO lucrează în continuu pentru menţinerea activităţii pe Aeroportul din Kabul. Aproximativ 800 de angajaţi civili din cadrul NATO au rămas acolo pentru a oferi asistenţă în circumstanţe foarte dificile”, a afirmat Jens Stoltenberg marţi.

„Ceea ce am văzut în ultimele săptămâni a fost o prăbuşire a structurilor militare şi politice într-o viteză care nu fusese anticipată. Unele părţi ale serviciilor de securitate afgane au luptat în mod curajos. Dar nu au putut proteja ţara, deoarece, în final, conducerea politică afgană a eşuat în contracararea talibanilor şi în găsirea unei soluţii paşnice pe care afganii o voiau cu disperare. Eşecul conducerii politice afgane a condus la tragedia pe care o observăm acum”, a precizat Jens Stoltenberg, subliniind că misiunea a fost combaterea terorismului şi că în ultimele două decenii nu au mai fost lansate atacuri teroriste în ţări NATO organizate din Afganistan.

„Aliaţii au capabilităţile şi menţin vigilenţa pentru contracararea viitoarelor ameninţări teroriste din Afganistan”, a insistat secretarul general NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...