Revenirea suporterilor în tribune. Părerea VIRUSOLOGULUI

Publicat: 29 iul. 2020, 23:24, de Eliza Popa, în SPORT , ? cititori
Revenirea suporterilor în tribune. Părerea VIRUSOLOGULUI

“Până la urmă, protejarea sănătăţii oamenilor trebuie cântărită având în balanţă, de partea cealaltă, evenimente sociale importante. Evenimentele sportive majore joacă un important rol social”. Aceasta spune virusologul german Alexander Dalpke de la Universitatea din Dresda, potrivit DPA, care subliniază că revenirea suporterilor în tribune e mai degrabă o decizie politică decât medical.

Dalpke a mai evidențiat că pentru a exclude complet posibilitatea răspândirii virusului, cea mai bună soluţie ar fi ca partidele să se dispute fără spectatori. ”În final, o evaluare a riscurilor trebuie justificată mai degrabă din punct de vedere politic decât virusologic”.  Liga germană de fotbal (DFL) a deschis calea pentru revenirea suporterilor pe stadioane începând din toamnă, reclamată de anumite cluburi.

Trebuie renunţat la locurile în picioare

Primirea suporterilor pe stadioanele cluburilor va depinde mereu de numărul de noi cazuri de coronavirus în regiunea vizată. DFL a adresat cluburilor din prima şi a doua divizie din Bundesliga un memorandum pentru a le ajuta să prezinte proiectele de redeschidere a stadioanelor pentru spectatori, în anumite condiţii, a transmis DFL. Acest memorandum, care a fost mai întâi prezentat Ministerului Sănătăţii, conţine în special informaţii privind criteriile pe care cluburile vor trebui să le ia în calcul pentru a garanta găzduirea publicului în această perioadă de pandemie.

„Ceea ce este important, este în special diminuarea numărului de spectatori pentru a garanta menţinerea unei distanţe de 1,50 m. Trebuie renunţat la locurile în picioare, trebuie prezentate planuri pentru intrări şi ieşiri sigure din stadioane şi să garantăm interdicţia alcoolului pe stadioane”, a avertizat Ministerul Sănătăţii.

„Nu va exista un stadion plin atât timp cât nu vom găsi un vaccin”

Clubul berlinez FC Union a anunţat deja că vrea să înceapă noul sezon cu un stadion plin de suporteri, iar pentru acest lucru spectatorii vor fi supuşi unui test cu 24 de ore înainte de meci. Ulf Dittmer, alt virusolog german, consideră că este imposibil să se găzduiască mii de spectatori, calificând proiectul echipei Union Berlin drept „iresponsabil”.

„Nu va exista un stadion plin atât timp cât nu vom găsi un vaccin”, a afirmat, pentru jurnalul regional WAZ, directorul Institutului de virusologie al spitalului universitar din Essen. Noua ediţie a Bundesligii va debuta pe 18 septembrie 2020 şi se va încheia pe 22 mai 2021, potrivit calendarului publicat de Federaţia germană de fotbal (DFB), în timp ce sezonul 2019-2020 s-a încheiat cu stadioanele goale.