Revoluție tehnologică în alegeri: STS aduce blockchain european și protecție cibernetică de vârf
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/cb8c0a2f6a51bad1-1024x683-1.jpeg)
Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat finalizarea tuturor măsurilor tehnice și operaționale necesare pentru buna desfășurare a alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025.
Sistemele informatice dedicate alegerilor au fost implementate conform cerințelor stabilite de Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central și Institutul Național de Statistică, susțin reprezentanți STS.
Aplicații certificate pentru prevenirea votului ilegal
Serviciul de Telecomunicații Speciale susține că aplicațiile informatice care verifică dreptul de vot al românilor, monitorizează prezența la urne și centralizează datele din procesele-verbale au fost certificate de AEP și îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale în vigoare. Aplicațiile vor fi utilizate în toate secțiile de votare, în paralel cu numărarea fizică a voturilor, care rămâne atribuția membrilor birourilor electorale.
Infrastructura IT și de comunicații destinată alegerilor este în prezent complet funcțională, afirmă STS. Echipele de specialiști ai Serviciului au implementat măsuri proactive de prevenire a riscurilor cibernetice, iar echipamentele de telecomunicații și tehnologie informațională au fost configurate pentru a funcționa în parametri optimi.
Datele electorale, ancorate în blockchain
STS utilizează un sistem de semnături digitale anonimizate, ancorate într-o rețea națională de blockchain pentru garantarea integrității și trasabilității datelor. Aceasta este compusă din nouă noduri administrate de instituții naționale, altele decât STS, și este integrată cu rețeaua europeană European Blockchain Services Infrastructure, ce cuprinde 40 de noduri la nivel continental
Portal public pentru transparență și centralizare în timp real
Datele privind prezența la vot și rezultatele parțiale vor fi disponibile public în timp real prin portalul https://prezenta.roaep.ro. Platforma va afișa, imediat după închiderea urnelor, rezultatele transmise de birourile electorale, pe măsură ce procesele-verbale sunt centralizate.
50.000 de persoane instruite de STS pentru alegerile din 4 mai
STS a instruit peste 50.000 de persoane desemnate de AEP pentru a activa în secțiile de votare. Serviciul a pus la dispoziție echipamentele informatice și de comunicații necesare, inclusiv tablete și telefoane, și a configurat sistemele software aferente. Centrul de suport tehnic al STS va fi disponibil pentru a oferi asistență pe durata scrutinului președinților secțiilor de votare și operatorilor de calculator.
Vizite interne și internaționale de documentare
STS anunță că activitățile de suport tehnic aferente organizării alegerilor au fost documentate, în perioada premergătoare scrutinului, de către mai multe organizații interne și internaționale. Numele acestora nu au fost însă precizate în comunicat. Instituția își reafirmă angajamentul pentru un proces electoral desfășurat în condiții de transparență, legalitate și securitate tehnologică.