Rezultatele financiare ale companiilor din trimestrul III 2020 vor fi analizate la evenimentul The Power Table

În august, investitorii de la bursă s-au temut că rezultatele financiare pe primul semestru vor fi foarte proaste, ca urmare a lockdown-ului din perioada martie-mai. Raportările fiind mai bune decât se spera, au dat pieței o gură de oxigen, care s-a materializat în creșteri, la jumătatea lunii septembrie, de aproximativ 10% pe indicii BET și BET-TR.

Investitorii sunt însă precauți, considerând că revenirea piețelor de capital, în special a celor externe, a fost în mare parte irațională, mai degrabă ținând cont de promisiunile Băncilor Centrale și ale politicienilor, decât de evoluția pandemiei.

Evoluția numărului de îmbolnăviri îi face acum pe investitori să anticipeze o reintroducere a carantinei totale, atât în România, cât și în alte țări din Europa. Riscul unei reînchideri totale sau parțiale a economiei, îi va face pe investitori să caute un punct de sprijin în raportările financiare la 9 luni. Acest sentiment va fi cu siguranță coroborat, în perioada următoare, cu volatilitatea pe care o vor genera alegerile din SUA și tensiunile politice din România.

Companii generoase cu dividendele

În prima jumătate a lunii noiembrie, companiile listate la Bursa de Valori București vor publica rezultatele financiare la 9 luni. „Acesta este momentul în care vom putea estima care ar putea fi valoarea dividendului potențial pentru fiecare dintre companiile din portofoliu. Ne-am obișnuit deja să vedem companii listate care oferă dividende anuale cu randament de două cifre. Companiile listate pe piața principală la BVB, precum Nuclearelectrica, Romgaz, Turbomecania sau Teraplast, dar si societati de pe AeRO, precum Transilvania Broker, Life is Hard sau Norofert și-au răsplătit investitorii cu acțiuni gratuite sau dividende generoase”, spune Mircea Iliescu, Financial Advisor la BVBescu.ro.

În ciuda știrilor legate de pandemia de Covid-19, raportările la T3 ar putea influența planurile investitorilor. Astfel, aceștia ar putea alege să își crească expunerea în companiile care ar putea oferi, la începutul lui 2021, randamente ridicate ale dividendelor.

„Având în vedere evoluția economiei românești în T3, per ansamblul ei, sunt șanse importante ca raportările la 9 luni să fie bune. Companiile listate la Bursa de Valori București s-au dovedit a fi reziliente în T2, un trimestru foarte complicat din punct de vedere economic, având în vedere că jumătate dintre cele 3 luni au stat sub semnul lockdown-ului. În mod normal, trimestrul al 3-lea din 2020 ar trebui să aducă date mai bune, având în vedere că societățile listate nu au întâmpinat probleme majore legate de apariția unor focare sau de natură a le limita capacitatea de producție”, spune Mircea Iliescu.

De altfel, un prim exemplu există deja: Teraplast a deschis sezonul de raportări financiare, publicând cifre bune și foarte bune: o creștere cu 14% a cifrei de afaceri, la 9 luni, raportatș la perioada similară din 2019, și un profit aproape dublu (60,28 milioane lei), cu plus 78,50% comparativ cu primele nouă luni din 2019.

The Power Table – Analiza rezultatelor financiare

După încheierea perioadei de raportări, pe data de 17 noiembrie 2020, specialiștii vor discuta despre rezultatele financiare ale companiilor în cadrul celei de-a 4-a ediții din acest an a „The Power Table – Cum arată rezultatele financiare și cum investim”.

„Este momentul în care vom putea face primele estimări ale dividendelor pe care companiile listate la Bursa de Valori București ar putea să le distribuie din profitul aferent anului 2020”, spune Mircea Iliescu.

Evenimentul este organizat de BVBescu.ro cu sprijinul Bursei de Valori București, SSIF Goldring și Dendrio. Puterea.ro este partener media.

Ca și la edițiile anterioare, vor fi peste 30 de companii analizate în cadrul evenimentului. Din motive de siguranță sanitară, ediția din luna noiembrie a The Power Table se va desfășura online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...