Rezultatul anchetei: UMB-ul a săpat un drum la jumătate de metru adâncime de conducta de gaze!

Rezultatele primei etape a anchetei desfășurate în urma tragicului incident de miercuri spre joi, în care patru persoane au murit și alte cinci au fost rănite, în urma unei explozii puternice pe șantierul autostrăzii A7, dezvăluie detalii importante privind adâncimea redusă la care se afla conducta de gaze în zona respectivă.

Potrivit datelor obținute din cadrul anchetei, măsurătorile efectuate arată că adâncimea la care se afla conducta în zona exploziei era între 0,6 metri și 1,03 metri. Această adâncime redusă este rezultatul lucrărilor de decopertare efectuate de muncitorii de la Spedition UMB în acea zonă.

În documentele consultate, Transgaz, transportatorul de gaze, a acuzat public constructorul de faptul că nu a respectat avizul de amplasament și că nu avea autorizația de a lucra în zona rețelei de gaze care intersectează autostrada. Mai mult, constructorul nu avea avizul CTE Transgaz pentru operațiunile de relocare sau deviere a conductelor de gaz.

Conform regulamentului, în zona conductei de gaze, pe o distanță de 20 de metri, de ambele părți, lucrările de construire a drumului puteau fi demarate numai după obținerea avizului CTE Transgaz pentru relocarea conductelor de gaz.

Compania de Autostrăzi dă răspunsuri incomplete

Compania de Autostrăzi, într-o reacție de joi la amiază, a declarat că, din informațiile disponibile până atunci, constructorul Spedition UMB efectua doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a autostrăzii, nu și relocarea conductelor. Cu toate acestea, nu a explicat de ce lucrările erau efectuate în proximitatea conductei de gaz, în absența relocării acestora.

UMB, unul dintre cei mai activi constructori de autostrăzi din România, este angajat în proiectul Autostrăzii „Moldova” A7, pe o lungime de aproximativ 250 de kilometri, din Ploiești până la Pașcani. Cu toate că au fost contractate 13 loturi, UMB și firmele sale (Tehnostrade și SA&Pe) lucrează doar pe 10 dintre ele. În prezent, constructorul a ajuns să lucreze chiar și în trei schimburi pe unele tronsoane, inclusiv în timpul nopții. Explozia tragică a scos în evidență importanța respectării procedurilor de siguranță în astfel de proiecte mari de infrastructură și a pus sub semnul întrebării modul în care sunt gestionate lucrările în apropierea infrastructurilor critice, precum conductele de gaze.

101 COMENTARII

 1. Ca toți patronii, fac lucrări inregim de hei rup…hai hai hai, fără sa tina cont de obținerea avizelor și de întârzierile datorate acestor avize, tot ce ii interesează este sa termine cât mai repede sa încaseze BANII asta chiar dacă risca viețile unor oameni. Legile sunt proaste, nu Umbrarescu va răspunde ci un director pe care l-a forțat Umbrarescu sa înceapă lucrările fără avize

 2. Suntem lamuriti din intamplarile din ultima perioada cat de „periculos” e gazul si cum trebuie noi sa renuntam la el in favoarea unui nou combustibil…. sa fie uraniu? Sa fie o noua fereastra Overton? Sa mai taiem un pic din elanul firmelor romanesti?

 3. Tipic pentru firmele de stat din ro ( energie electrica , gaze ,apa).
  1. Pe centura Timișoarei s-a secționat cablul de energie electrica care alimenta aeroportul din TM pt ca nu se știa de el. Toate avizele la zi.
  2. O casa a sărit în aer tot în TM pt ca Aquatim a avut intervenție la o conducta de apa și a atins conducta de gaze. În plan conducta de gaz nu exista, la fata locului conducta nu avea patul de nisip și nici folia de avertizare, adâncimea nu era cea conform normativ.
  3. Eu personal am sesizat scurgeri de gaze la o stație de reglare. Răspunsul a fost:” e de la canalizare, de aceea miroase”. Adora zi au oprit gazul și au schimbat: regulator, robineți (3 bucati) , o fisura în țeavă la un cot, flanșe de etanșare robineți. Dar e de la canalizare. Cam asa stam.

 4. Românii s-au deșteptat,cite conducte de gaz au fost rupte sparte dar niciuna na bubuit ca asta(…)din ce-am citit prin presă Românașul a vrut sa arate ca se poate mai repede și mai ieftin și asta nu convenea concurenței.

  • Corect.
   Retorică păguboasă: „haideți să ne blocăm în hârtii.” …. „Avem termen 30zile să răspundem la o hârtie ”
   In funcție de unde vrei să te poziționezi (TG sau UMB) vezi câte o vină, dar cea mai mare vină o are statul! Nu știe și nu vrea să coordoneze marile proiecte!

 5. Transgaz doarme în „papucii statului”. Toată lumea știa că se face autostrada. DOMNII de la Trangaz nu și-au mișcat posterioarele din fotolii să meargă pe șantier în zonă, sau să ia legătura cu constructorul, să vadă ce și cum.
  Au așteptat să se întâmple o nenorocire, să moară oameni. Bravo Trangaz!!!!

  • Ești în eroare totală. Constructorul Autostrăzii trebuia să reloce conducta înainte să se apuce de lucrări.
   Lucrările de relocare și/sau deviere a conductelor de transport gaze naturale se vor executa în mod obligatoriu înaintea lucrărilor la infrastructura drumurilor proiectate (autostradă sau drum de legătură, după caz). Iar dacă s-au apucat înainte de relocare trebuiau să respecte și sa ia masuri sporite în zonele unde lucrările se intersecta cu magistrala
   Pe o zonă de 20 m, de o parte și de alta a conductei de gaze, lucrările de construire a drumului vor fi demarate numai după avizarea în CTE Transgaz a proiectului tehnic de protejare/ relocare/ înlouire, după caz, a conductei, iar lucrările propriu-zise, de execuție a drumului în zona conductei vor fi începute doar după finalizarea lucrarilor la conducte
   În zona de PROTECTIE a conductei de gaze (6 m, de o parte și de alta), lucrările de săpătură și umplutură se vor executa cu atenție sporită evitându-se lovirea conductei și a izolației anticorozive a acesteia, nu vor fi depozitate materiale sau pământ provenit din săpătură și nu vor staționa mașini și utilaje de construcție asupra conductei.

   Magistrala era în pământ dinainte de studiu de fezabilitate deci constructorul a știut tot timpul de ea dar a ignorat-o , a ignorat proiectul, avizele, NTSM,, și-a ignorat și neinformat oamenii care lucrau în mediu cu potențial risc de explozie!

   • Pele : ai o marja de eroare atat de mare incat esti complet eronat .
    Adicatelea : UMB – si-a taiat singur craca de sub picioare.( de dobitoc de este ) sa bage reciclatorul in magistrala ignorand ( de nebun) toate avizele/proiectele/ PERICOLUL !
    CRED CA JIGNITI PUTERRA DE GANDIRE A POPULATIEI.

   • Se pare că și dvs sunteți în eroare pt că în România nu constructorul trebuie să relocheze conducta pt că el nu are autorizare de lucru cu conducte de gaz ci Tranșează printr-o firmă autorizată și agreată de ei să facă acest lucru( de regulă o firmă a unui director din Transgaz)

 6. Sigur cei de la TG stiau demult pe unde si cand va trece pe acolo santierul autostrazii. Pozitionarea autostrazii nu poare fi modificata si are coordonate GPS cunoscute de colaterali.
  TG trebuia sa lase locul liber, cu plata sau fara (?), santierului.
  Vina este numai a celor de la TG ! Trebuia, macar, sa dea lista cu succesiunea punctelor GPS, ale traseului conductei, din 5 in 5m.
  Nu se poate opri un santier, care lucreaza in 3 schimburi, dupa fasoanele, țâfnele și comoditatea unor incompetenți, infantili și iresponsabili..!
  Cel care lucreaza trebuie protejat, trebuie avut grija de el !
  Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei pierduti și familiile lor, copii, să fie ocrotiți.

  • indiferent ce utilități sunt afectate beneficiarul tb sa obțină toate avizele și apoi AC, iar constructorul sa respecte ad literam condițiile. dacă utilitate nu e bine localizata sau condițiile nu sunt suficiente e vina deținătorului. dacă datele sunt corecte e constructorul vinovat. mai sunt situații (doar suntem în românica) când UAT emitent habar nu are ce e în zona și da AC ca primarul. atunci ei sunt vinovatii. Pana acum mușcă e pe căciulă constructorului, care spera sa nu se vadă din cauza întunericului.
   dar a călcat pe bec (păcat de oamenii care au suferit nevinovati) și au făcut lumina pt tot județul. mai rămâne sa facă ancheta lumina

  • aviz cu condiții, poziții exacte și proiect de relocare exista. revlocarea tb făcută de constructor de specialitate, acreditat, sub supravegherea detinatorului de utilități înainte de orice în zona respectivă.
   sunt constructori care merg cu HEI RUP!, aprind o lumânare și spera sa nu se întâmple nimic. Se pare ca au uitat și a aprins cineva una mare de tot în locul lor!

 7. Intenționat a fost lăsată conducta ,care trebuia coborâtă cel puțin incă cu 1m adâncime de la cota existentă știind că trece autostrada, dublată conducta de o alta de protecție ,dar a fost lăsată anume ca să fie atinsă ,pentru a discredita constructorul, probabil T.Gaz cu un ,,dușman”care nu a putut licita la nici un tronson de autostradă !

 8. aviz cu condiții, poziții exacte și proiect de relocare exista. revlocarea tb făcută de constructor de specialitate, acreditat, sub supravegherea detinatorului de utilități înainte de orice în zona respectivă.
  sunt constructori care merg cu HEI RUP!, aprind o lumânare și spera sa nu se întâmple nimic. Se pare ca au uitat și a aprins cineva una mare de tot în locul lor!

 9. O întrebare… Cum putea fi translocata conducta de gaz dacă autostrada trecea peste conductă???? O scoteau din pământ și o treceau peste autostradă?? Sau o îngropau mai adânc în dreptul autostrăzii?? Din ce am văzut în imagini la TV acolo nu era niciun excavator care sa fi săpat în zona și sa atingă conducta era un utilaj care rasa pământul dintre acelea foarte grele… Deci conducta nu putea fi mutată pentru ca pur și simplu trecea pe sub autostrada în diagonală. Lucrările alea în zonă nu începuseră în acea noapte iar cei de la transgaz ar fi trebuit să fie pe acolo și sa stabilească cu constructorul cum vor trece cu autostrada peste conducta.. Poate trebuia făcută o pasarela ceva…. Cred ca cel mai probabil vreun funcționar de la transgaz i o fi zis verbal constructorului ca poate tasa pământul în zona știind ca conducta ar fi trebuit să fie la o adâncime mult nai mare decât în realitate… Pe vremea de dinainte de 1989 când a fost construita conducta nu se gândea nimeni ca pe acolo o sa treacă o autostrada și probabil constructorii de atunci ca să arate că au terminat mai devreme cu construcțiile au neglijat adâncimea la care trebuia de fapt sa se afle Cfm proiectului… Auzi, cică au decopertat terenul..!!! După cât am văzut eu și în realitate se aduce pamand, balastru etc și se pune peste teren pentru terasament, când se face un drum, mai ales ca era o zona de câmpie nu erau prin munți sau dealuri unde trebuiau sa sape…

 10. Adevărat toate autostrăzile au o diferență de nivel de cel puțin 70 centimetri față de cota 0 nu se impune o de copertare mai mare de 20 centimetri deci asta arata ca magistrala nu a fost amplasata la o adâncime corecta
  8

 11. Umbrarescu e unu din cei mai tari in lucrari de constructi autostrazi vor cei de la trans gaz sal faca specific romanesc nu de ce nu au mutat trans gazu conducta ca sa poata efectua lucrarile fara incidente doar sa stiut de conducta prin studiu de fezabilitate si vrem autostrazi cand hoti din trans gaz baga bete in roate

 12. Pele : ai o marja de eroare atat de mare incat esti complet eronat .
  Adicatelea : UMB – si-a taiat singur craca de sub picioare.( de dobitoc de este ) sa bage reciclatorul in magistrala ignorand ( de nebun) toate avizele/proiectele/ PERICOLUL !
  CRED CA JIGNITI PUTERRA DE GANDIRE A POPULATIEI.

 13. Cind sa făcut proiectul nu era acolo magistrala? Că doar nu au pus-o imediat după și nu sau pupat proiectele.Asa de mult ne place sa vedem firele de nisip din ochii celorlalți și nu parul din ochii noștri. De ce tranșează nu avea oameni în teren,oare nu au bani sa plătească salarii ?

 14. 1 la mana NU SE LUCREAZA IN 3 SCHIMBURI LA UMB PE ABSOLUT NICI UN TRONSON. Doar 2 schimburi 12h cu 30 min pauza
  2 Sunt foarte , dar foarte multe nereguli la aceasta companie
  3 De ce dupa incident fug inginerii prin curte ca sa semneze oamenii protectia muncii ca deah…nu mai e semnata de…ahat timp
  4 Si uite cum roata se intoarce, pana mai ieri era pe santier si dadea directive sa se opreasca mai multi bani la oameni ca doar na….asa se pot face averi…o scarba de om , atat el cat si finasu
  Rusine sa va fie, asa a murit si baiatu ala la Craiova si ati musamalizat totul

 15. Am văzut aici o groapă de comentarii , Dar cum lucrez in domeniul si facem de la studii de fezabilitate DATC , PTH , DALI ,SF Etc. Si ce abrevieri mai au iele , orce inanitare pe orce santier trebuie facuta cu deviz si diriginte de santiar iar aceste avize se iau de la instituțiile abilitate , aici vorbim de toate … primari firme de distribuitie etc , in momtul in care se cere avizul pentru proiectul depus in acel aviz de santier semneza inginer proiectat verificator , asitenta tehnica proiect diriginte santier si toate instituțiile mentionate in documetatia Datc , etc asa ca transgaz si ceilati care se ascud si nu isi asuma raspunderea ca nu erau eviZe etc nu este adevarat orce proiect pelca spre avizare docometatie de la minim.6 exemplare per proiect si poate ajunge la 12 iar toate se duc la isu la primarie la cadastru la .. pe care le semneza si aia si le trimit inapoi avizate si semnate stampilate , asa că cei de la stat sa faca bine sa faca un pas in fata si sa zica nu am trimis inginerul sau echipa sa marcheze locul .. si aici subliniez firma nu se apuca sa decoperteze fara aviz si sa extinsa santierul daca nu avea autorizația de incepere pe santier

 16. Nu vreau sa par lipsit de empatie. Dar în toată lumea asta mare, la lucrări de construcții mai apar și victime. Nu sunt de dorit de nimeni, dar se întâmplă și la americani și la italieni și la nemți, oriunde exista lucrări mari sau mici. Când se lucrează-ca de ce se lucrează, când se întârzie lucrările cu lunile și ani, ca de ce se întârzie. Ca jegurile de la Transgaz se ascund după vorbe și avize, este un lucru obișnuit, ca și respirația. Transgaz este sufocata de birocrație di incompetenta ca mai toate instituțiile statului. Oare lucrările la autostrada aceasta ay început de câteva zile și șobolani de birou de la Transgaz nu știau de existenta lucrărilor, mau ales ca semnasera niște hârtii care aveau legătură cu lucrările la autostradă. Oare au nevoie de 2,3 sau 4 ani de frecat scaune prin birouri pentru a da un aviz!!?? Sau firmele concurente UMB care nu au apucat o bucata de cașcaval apelează la tertipuri mizerabile pentru a pune bețe în roate singurei firme de construcții românești care performeaza și respecta termenele. Oricum, oricât s-ar dori, și se freacă subiectul, morți tot morți vor rămâne, și indiferent de masurile ce se vor lua, in construcții și alte domenii de activitate vor exista victime fie datorate unor erori umane, fie unor situații neoprevazute. Doar dacă ești dus cu capul vei trai cu iluzia ca lucrurile vor fi perfecte!

  • Foarte corect punctat. Toți incompetenții de la transgaz trași la răspundere penală pentru omor din culpa. Să plătească daune familiilor tuturor victimelor, să aibe bunul simț, măcar atât, să-si asume public vinovăția și să își trimită așa zisii specialiști,,in gaze” pe teren fizic, in persoană, când e nevoie, ziua sau noaptea. Că doar nu s-ar întârzia lucrul la autostradă din cauza unora care nu-si mișcă dosul puturos de lene și scârbă. V-a dat Dumnezeu gură, este disponibilă atâta tehnologie, comunicați între voi ca instituții și nu mai așteptați, nu vă mai pasați între voi vinovăția. Mai deșteptați-va odată, oare până când va mai zace ura și prostia în voi? Începând de la director, directoraș, secretar/secretară până la ultimul executant. Puneți mâna și reveniți-va odată, aviz pentru toate instituțiile din toate domeniile!

 17. Ușor, ușor comentatorii încep sa vadă adevărul…
  Citiți ce am scris eu mai sus su analizați….
  Aici nu a fost un Dorel care sa bage cupa excavatorului mai adânc decât trebuia… Aici a fost o greșeală a firmei care a făcut studiul de fezabilitate, care TREBUIA SA ANALIZEZE TOATĂ PORȚIUNEA DE AUTOSTRADA PENTRU CARE A FOST PLĂTITĂ SU DA SPUNĂ, CE ȘI CUM TREBUIE FĂCU ȘI BINEÎNȚELES DACĂ ESTE FEZABILA CONSTRUCTIA… Unii au luat banii și alții câte fac treaba răspund…
  Bineînțeles morții sunt de vină de obicei, dar aici nu au cum sa fie… Oamenii ăia pur și simplu tasau terenul autostrăzii fără sa știe ca în acea zonă exista o conducta de gaz… Pentru ca nu există nicăieri oe câmp indicatoare care sa arate ca sub pământ trec conducte de gaz.. Sau petrol… Ar fi fost bine sa fie de petrol ca poate rămâneau urme din loc în loc de la inteparile hotomanilor sa fure combustibil.. 🤣
  Oricum pentru toți cititorii pricepuți sau nu în tehnica indiferent de domeniu citiți ce am scris mai sus.

 18. Este relevanta poziția romanilor în aceasta situatie: fiecare-si da cu presupusul , căutând vinovați când de asta se ocupa procurarura când 5 oameni sunt morți, fără ca cineva sa pomenească de aceștia, de familiilor lor, de durerea provocata, de copiii lor. Nimeni nu spune cum se pot evita asemenea tragedii pe viitor, iar Umbrarescu este mielușel și este liber mersi…

 19. Aici este vinovat desigur Guvernul nu contează cine a fost și cine este acum dar lucrurile au luat-o razna în România educată eșuată a șarlatanului șef ce se plimbă prin America și dă comentarii jurnaliștilor ambigui de tot râsul lumii!
  Peștele de la cap se’mputè,îmi pare rău să o spun dar acesta este adevărul absolut!

 20. Parerea unui lache fraierica. Se stia de acest proiect de mare anvergura inca din 2019 si de traseul urmat iar in 2017 TRANGAZ a efectuat lucrari.de modernizare si schimbare a unor portiuni de gazoduct din acea zona, oare domnii aceia,au respectat adancimea de siguranta de minim 1,80 m cum.cer studiile de specialitate plus celelalte masuri de sigurantq suplimentare??? Din 2021 se stia precis traseul viitoarei autostrazi , sapand doar un 1 m pe luna Transgaz avea timp sa reloce magistrala de gaz dar indolent, incompetenta si coruptia si-au spus cuvantul plus de asta „specialistii” Trangaz nu cred ca au folosit „acoperirea” de protectie impotriva presiunii accidentale exterioare adica invelisul de suprasiguranta

 21. Problema este simpla .. s-a depus documentația pt. emitere avizului ..Transgaz-ul a emis avizul…la momentul începerii execuției lucrarilor se emite procesul verbal de predare amplasament …. a fost cineva de la Transgaz …sa indice pe unde are amplasate conductele si la ce adâncime la momentul predării amplasamentului ????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole