Rică Răducanu, singur pe terasă: mătură, servește și speră ca turiștii să se întoarcă

Publicat: 16 iul. 2025, 22:13, de Corina Oprea, în LIFESTYLE , ? cititori
Rică Răducanu, singur pe terasă: mătură, servește și speră ca turiștii să se întoarcă

Pe caniculă, Rică Răducanu, fosta legendă a Rapidului, muncește cot la cot cu angajații terasei din Neptun, în încercarea de a salva afacerea familiei de la faliment. Turiștii sunt tot mai puțini, mesele rămân mai mult goale, iar încasările abia acoperă cheltuielile.

Cea mai grea vară pentru Rică Răducanu

La 79 de ani, Rică Răducanu nu se dă în lături de la nicio treabă: spală pe jos, servește clienții, strânge mese și face poze cu turiștii, deși sufletul îi e greu. Terasa Sirena din Neptun, administrată de familia sa, trece prin cel mai slab sezon estival din ultimii ani.

„Anul ăsta e dezastru, nu mai vine lumea ca înainte. Vin câțiva la prânz, mănâncă o ciorbă, fac o poză cu mine și gata. Restul își fac sendvișuri de acasă și mănâncă pe plajă. E greu, foarte greu”, a spus Rică Răducanu pentru Click!, vizibil afectat de situația economică de pe litoral.

sursa: Click!

Fostul portar spune că obișnuia să atragă turiști și prin simpla sa prezență. Le oferea zâmbete, autografe, ba chiar și o vorbă bună la masă. Acum, însă, clienții vin rar și stau puțin, iar bacșișurile au devenit o raritate.

„Înainte, mai lăsau oamenii ceva, erau mai relaxați. Acum toți își numără banii. Cei cu dare de mână mai lasă un leu, doi, dar restul… doar poze și pleacă”, a adăugat el.

Prețuri modeste, dar cu greu acceptate

Într-o piață în care o simplă masă la restaurant e percepută tot mai mult ca un lux, Rică și familia sa încearcă să mențină prețurile accesibile. Meniul include preparate tradiționale românești la tarife aproape neschimbate față de anul trecut.

Costică, bucătarul și verișorul lui Rică, a explicat că majorările au fost minime:

„Micii sunt 5 lei, ca în Obor. Ciorba de burtă e 25, a fost 22. Pomana porcului e tot 35 de lei. Facem totul cu suflet, dar oamenii n-au bani.”

Unii turiști care ajung din întâmplare la terasa Sirena sunt plăcut surprinși de gustul preparatelor și de prețurile mai blânde față de alte restaurante de pe litoral. Unii au lăudat mâncarea și pe rețelele sociale.

„Micii sunt excelenți, printre cei mai buni pe care i-am mâncat pe Litoral. Și sunt 5 lei! Super ok!”, a scris o turistă pe Facebook, după o vizită la Neptun.

Rică Răducanu rezumă, cu amărăciune, realitatea actuală și este foarte dezamăgit că afacerea lui nu mai merge ca în anii trecuți:

„Să mănânci la un local a devenit un lux. Nu mai e ca pe vremuri, când toți se bucurau de vacanță și lăsau bani pe masă. Acum vin cu traista. Noi muncim, dar nu știu cât mai ținem.”