Riscul de criză cardiacă este mai mare în perioada sărbătorilor de la sfârșitul anului

Publicat: 10 dec. 2022, 11:31, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Riscul de criză cardiacă este mai mare în perioada sărbătorilor de la sfârșitul anului
Inima

Sărbătorile din ultima lună a anului sunt asociate cu stres, excese alimentare efort suplimentar, cu scăderea temperaturii, inclusiv ger și cu o starea de oboseală prelungită.

Asociația Americană de Cardiologie semnalează că în Occident, numărul crizelor cardiace crește în mod semnificativ în zilele de 25, 26 decembrie și 1 ianuarie.

Constatăm în fiecare an, în sezonul rece, o creștere cu aproximativ 10% a ratei accidentelor cardiovasculare letale. Iar în zilele de Crăciun sau de Anul Nou, o creștere suplimentară cu 5%, subliniază Mich Elkind din cadrul American Heart Association (AHA).

De ce?

Potrivit cardiologilor AHA, frigul ar fi principala cauză a accidentelor vasculare. Din cauza vasocontricției (micșorarea diametrului vaselor de sânge), inima obosește mult mai repede. Pe măsură ce calibrul arterelor se reduce, crește riscul de rupere a peretelui arterial. Un cheag de scânge care se deplasează prin arterele coronariene poate provoca un infarct.

Sub efectul frigului, episoadele de hipertensiune pot, de asemenea, să aibă consecințe grave: accident vascular cerebral sau ruptura unui anevrism cerebral.

Când stăm în frig, crește ritmului cardiac, tensiunea arterială și necesarul de oxigen, ceea ce poate duce la o decompensare a pacienților cu antecedente cardiovasculare: infarct, angină pectorală sau insuficiență cardiacă, subliniază profesorul Alain Furber, cardiolog și președintele Federației franceze de cardiologie, într-un articol legat de riscurile inerente provocate de valurile de frig.

De asemenea, consumul excesiv de sare, de alimente grase și de alcool expun organismul unui risc suplimentar de tulburări cardiace. La care se adaugă obiceiul greșit de a reduce activitatea fizică și numărul orelor de somn, pentru a duce la capăt multele sarcini care se adună la sfârșitul anului. Or, toate acestea slăbesc sistemul nostru imunitar, ne reamintește Mich Elkind.

Sfârșit de an încărcat

Timpul premergător sărbătorilor de sfârșit de an este adesea foarte încărcat și stresant. Obiceiurile de peste an sunt date peste cap: avem tendința de a mânca mai mult, de a bea mai mult, de a face mai puțină activitate fizic. Dormim mai puțin și nu mai avem timp să ne destindem, subliniază Mich Elkind.

Specialistul de la AHA mai adaugă și alți factori care explică de ce în această perioadă suntem mai expuși riscului cardiovascular. Copleșiți de sarcinile pe care le avem de îndeplinit, ne scăde viteza de reacție și ca urmare întârziem prezentarea la medic în cazul unui episod cardiovascular.

Apoi, în această perioadă. călătorim în zone unde, poate, nu cunoaștem exact unde să ne adresăm în caz de urgență. Sau pur și simplu, ignorăm semnalele pe care organismul nostru ni le transmite și din care ar trebui să înțelegem că are probleme și trebuie să consultăm medicul.

American Heart Association are câteva recomandări tocmai pentru a ne ajuta să prevenim accidentele și să limităm riscurile. Mai întâi, să recunoaștem simptomele:

La bărbați:

  • Disconfort toracic,
  • Dificultăți de respirație,
  • Amețeli,
  • Transpirații reci.

La femei:

  • Disconfort toracic,
  • Dureri în zona maxilarului, gâtului, spatelui,
  • Greață,
  • Dificultăți de respirație.
  • Sărbătoriți cu moderație, ne sfătuiesc cardiologii de la American Heart Association. Asta nu înseamnă să renunțăm complet, ci să fim prudenți în privința consumului de alimente și alcool, în special în privința cantității de sare; să limităm sursele de stres, să ne rezervăm un timp pentru odihnă, să facem exerciții fizice sau plimbări și să respectăm medicația indicată de medic.