Riscul financiar al UE, dacă vaccinările nu sunt în grafic

Economia Uniunii Europene riscă să sufere o lovitură de aproximativ 90 de miliarde de euro în acest an, dacă ritmul vaccinărilor COVID-19 în blocul comunitar nu atinge nivelul din alte regiuni.

Acesta este avertismentul grupului german de asigurări Allianz. Guvernele UE sunt criticate pentru debutul lent al vaccinărilor, ca o dovadă a greşelilor de planificare făcute la Bruxelles şi în alte părţi, spre deosebire de progresele înregistrate în Marea Britanie, Israel și Statele Unite.

Pentru a atinge obiectivul privind o imunizare a 70% dintre adulţi până la vară, UE va trebui să crească de şase ori rata vaccinărilor, arată studiul realizat de Allianz şi Euler Hermes –  consultat de Reuters.

Se estimează că dacă ritmul actual al vaccinării se va menţine, imunitatea de turmă nu va fi atinsă înainte de 2022. Cu cât vaccinarea populaţiei Europei va dura mai mult, cu atât va fi afectată economia de restricţii şi izolări. „Fiecare euro care este cheltuit pentru urgentarea vaccinărilor (prin infrastructură şi creşterea producţiei de vaccinuri) ar putea evita pierderi de până la patru euro”, se arată în studiu.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marţi că strategia europeană de vaccinare are o întârziere de trei până la patru săptămâni comparativ cu cea a altor state, ca urmare a unor proceduri de aprobare mai riguroase. Comisia Europeană a comandat 2,3 miliarde de doze de la şase producători, o cantitate mult mai mare decât are nevoie blocul comunitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...