Rocada se va face exact cum este trecută în protocol, anunță un lider al Coaliției

Rocada guvernamentală se va face, aşa cum este trecută în protocolul dintre PNL şi PSD, susține liderul UDMR, Kelemen Hunor.

„Nu văd niciun motiv să nu se întâmple şi care ar fi scuza că nu se întâmplă. Există un acord semnat între PSD şi PNL, acordul se pune în aplicare până la sfârşitul sesiunii parlamentare, eu cred că în iunie (…) şi se va face. Deci nu văd niciun motiv şi ce scuze ar inventa cineva să nu se facă. Nu-şi permite nici PSD-ul să nu se facă, nici PNL-ul. Eu cred că se va face. Sigur, interesul este foarte mare, fiindcă este ceva fără precedent în România şi de aceea toată lumea e foarte interesată de acest subiect şi speculează acest subiect, indiferent că e vorba de PSD, de PNL sau de chiar de noi, de UDMR. Eu cred că se va face”, a declarat Kelemen Hunor la B1 TV.

Citește și: Rotativa, pe ultima sută de metri. Cu ce ministere vor face rocada PNL și PSD

El a amintit că, potrivit procedurii, nu guvernul va demisiona, ci premierul, după care se va merge la audieri şi vot în Parlament, cu un nou program de guvernare.

„Pentru noi nu trebuie nicio negociere. Nici măcar pentru PNL şi PSD nu ar trebui o negociere, că lucrurile sunt stabilite în acel protocol semnat de către cele două partide. Sigur, dacă ei doresc, se poate. (…) Dar cum noi, în 2021, nu am fost parte a acestui protocol, fiindcă nu dăm noi premier, nici măcar pentru trei luni de zile, şi de aceea nici nu am semnat acel protocol (…), în acest moment nu vreau să mă bag şi nu accept să fiu împins în acest schimb între PNL şi PSD. Eu cred că trebuie să se facă această rocadă şi cred că se poate face în câteva zile, fiindcă procedura e simplă: premierul depune mandatul, asta înseamnă că este demis cabinetul, se numeşte un premier interimar, pentru câteva zile consultări cu partide, cum scrie în Constituţie, nominalizarea unui premier din partea majorităţii şi în 3-4 zile este în Parlament cu noul program de guvernare şi cu lista de guvern”, a transmis vicepremierul.

Citește și: Ce se întâmplă cu UDMR la rocada guvernamentală

Referitor la Ministerul Dezvoltării, el a arătat că discută cu preşedinţii celor două partide, „nu cu cei care au idei sau care bârfesc pe la colţuri”. „Am vorbit, am discutat, ei nu au astfel de intenţie (să ia de la UDMR MDLPA – n.r.) şi nici nu cred că ar fi benefic pentru cineva în acest moment. Întrebare: aveţi ceva de reproşat lui Cseke la Ministerul Dezvoltării legat de programul de guvernare? Nu există, deci nu avem ce discuta. (…) În acest moment lucrurile sunt clare din punctul nostru de vedere. Rocada se face, cum este trecută în protocol, şi dacă unii doresc ca între PNL şi PSD să existe alte discuţii se poate, nimeni nu-i opreşte”, a adăugat preşedintele UDMR. 

Mai multe articole...

Cele mai citite articole