Ce se întâmplă cu UDMR la rocada guvernamentală

Deși au existat lideri liberali care au cerut ca UDMR să părăsească guvernarea, conducerea Uniunii consideră că nu se va pune problema excluderii la rocada din luna mai, când PSD ar urma să preia funcția de premier.

La începutul lunii decembrie, liderii PNL Satu Mare și Galați cereau scoaterea UDMR de la guvernare, nemulțumiți de reacția grupării ce reprezintă minoritatea maghiară în raport cu serbarea zilei naționale a României.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (foto), a declarat marţi că nu au existat discuţii cu privire la posibilitatea ca Uniunea să părăsească coaliţia de guvernare în luna mai când se face rotativa la guvernare, menţionând că miniştrii UDMR au respectat programul de guvernare şi acordul politic.

Întrebat, la Prima News, dacă are dubii că UDMR va rămâne după rotativă în coaliţie, Kelemen Hunor a răspuns: „Astfel de discuţii nu au avut loc. Există fel de fel speculaţii. În 2021, nu era nevoie de UDMR neapărat, fiindcă, din punct de vedere matematic, în ceea ce priveşte majoritatea, o coaliţie merge şi fără UDMR. A mers şi în 2021 şi merge şi în 2023. Nu asta este problema. Cum nu au fost astfel de discuţii, nici nu vreau să intru în aceste speculaţii”.

Liderul UDMR a afirmat că ar trebui să se meargă în continuare cu actuala coaliţie de guvernare.

„A fost o coaliţie politică, eu cred că trebuie să mergem cu această coaliţie, mai ales dacă eu pun întrebarea – miniştrii UDMR au respectat programul de guvernare? Da. Miniştrii UDMR au respectat acordul de coaliţie? Da. Avem vreo problemă în ceea ce priveşte activitatea noastră? Nu. Asta a fost discuţia”, a explicat Kelemen Hunor.

El a adăugat că deocamdată nu are intenţia de a schimba vreun ministru de la UDMR.

Mica revoltă a liberalilor

La începutul lunii decembrie, președintele PNL Satu Mare a cerut scoaterea UDMR de la guvernare pe motiv că liderii formațiunii nu transmit „niciun fel de mesaj” de Ziua Națională a României, dar și după afirmațiile lui Csoma Botond despre Ardeal.

Pe 10 decembrie, PNL Galaţi vota rezoluţia „Guvernare românească pentru români” ce își propunea să sancţioneze „acţiunile şi atitudinea antiromâneşti de care au dat dovadă liderii UDMR”, conform PNL Galaţi.

„Acțiunile liderilor UDMR, dar și ale unor miniștri ai acestei formațiuni nu pot să rămână nesancționate. Nu putem să ne facem că nu vedem sfidarea pe care o afișează la adresa românilor. Suntem în situația în care trebuie să punem pe primul plan interesele românilor, indiferent de etnie, nu ale unui grup de cetățeni”, a spus George Stângă, liderul PNL Galați, citat de Libertatea.

Cine rămâne pe funcții

Cel puțin trei miniștri ar putea să-și păstreze funcțiile la rocada guvernamentală din luna mai, susține Marcel Ciolacu, președintele PSD. Social democrații sunt convinși că vor prelua fără probleme funcția de premier și anunță că nu vor fi făcute schimbără doar de dragul schimbărilor.

Miniștrii Proiectelor Europene, ai Justiției sau Transporturilor ar putea rămâne la cârma acelorași ministere, susține liderul social – democrat.

„Dacă găsim în coaliție o formulă mai bună, o schimbăm, dar sunt ferm convins că avem rațiune ca oameni politici. Mai sunt cinci luni, să așteptăm și vedem negocierile care cred că vor fi scurte despre schimburile de ministere. Sunt ministere cu performanțe, există o performanță la MIPE, la Ministerul Justiției, am scapat de MCV”, a declarat Ciolacu la România TV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...