Efectul Coridorului Verde: România este cel mai mare importator de semințe de floarea soarelui din Ucraina

Publicat: 18 oct. 2022, 08:15, de Viorela Pitulice, în Ultimă oră , ? cititori
Efectul Coridorului Verde: România este cel mai mare importator de semințe de floarea soarelui din Ucraina

România a devenit, în primele opt luni din acest an, principala destinație a exporturilor ucrainene de semințe de floarea soarelui cu importuri în valoare de 331 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 19,3% din totalul livrărilor, țara noastră devansând liderul din ultimii cinci ani – Germania, potrivit datelor Institutului de Economie Agrară din Ucraina.

Efectele Coridorului Verde, o inițiativă venită de la Bruxelles și care a facilitat tranzitul în UE pentru cerealele venite din Ucraina, încep să se vadă în piață. De altfel, analiștii atrag atenția de ceva vreme că, dincolo de tranzit, cantități importante de semințe de floarea soarelui sau de cereale au ajuns la procesare.

Țara noastră este urmată de Bulgaria (18,0%),Turcia (16,9%), Polonia (12,2%), Ungaria (7,9%), Germania (5,9%), Moldova (3,7%) și Țările de Jos (3,1%). Ponderea totală a acestor opt țări în exporturile ucrainene este de 87%.

Ucaina a exportat, în perioada ianuarie – august 2022, o cantitate de 1,6 milioane de tone de floarea soarelui în valoare de 823 milioane de dolari, în principal către statele UE, care acoperă trei pătrimi din livrări.

Rapița a reprezentat 0,9 milioane de tone, aducând venituri de 415 milioane de dolari, în timp ce la soia livrările au atins 0,8 milioane de tone în valoare de 413 milioane de dolari.

În total, exporturile de semințe de oleaginoase în primele opt luni se ridică la 1,7 miliarde de dolari, dublu ca valoare față de perioada corespunzătoare a anului trecut, conform Institutului de Economie Agrară, citat de UkrAgroConsult.

Citeste si Are România la rezervele de stat cereale doar pentru trei săptămâni? Un fost ministru acuză