România a ajuns la 620 focare de pestă porcină africană. Ialomița și Teleorman, județele cele mai afectate

Publicat: 24 sept. 2021, 18:52, de Viorela Pitulice, în Agricultura
România a ajuns la 620 focare de pestă porcină africană. Ialomița și Teleorman, județele cele mai afectate

Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620, în perioada 16-22 septembrie, cu 46 mai mult față de săptămâna anterioară, a anunțat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Cele mai multe focare se află în județele Ialomița -196, Teleorman – 134 și Buzău – 52.

Din totalul focarelor active la data de 23 septembrie, un număr de 19 erau în exploataţii comerciale şi 2 în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 319.008 porcine.

Cât privește cele 46 de focare noi, înregistrate în ultima săptămână, cele mai multe sunt în judeţul Buzău, Ialomița și Satu Mare – câte șapte în fiecare județ. De asemenea, au fost înregistrate 8 cazuri noi de PPA la mistreţi.  

În perioada 2019 şi până în prezent au fost stinse 3.452 de focare de pestă porcină africană.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.874 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Cauzele răspândirii PPA

Din analiza anchetelor epidemiologice reiese că principalele cauze ale apariţiei focarelor de PPA sunt cumpărarea/vânzarea porcinelor fără documentele legale, scoaterea animalelor din zonele de restrictive, sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, neanunţarea mortalităţilor/sacrificărilor pentru consum propriu/îmbolnăvirilor la medicul veterinar, precum și numărul foarte mare de mistreţi morţi (4079) sau vânaţi (1795) confirmaţi cu PPA, arată ANSVSA.

“Aceste mişcări au dus la răspândirea şi confirmarea unor focare succesive de PPA şi la creşterea presiunii virale asupra exploataţiilor comerciale profesionale de porcine. Apariţia focarelor de PPA succesive duce la prelungirea restricţiilor impuse acestor exploataţii”, se precizează în comunicat.

Crescătorii de porci în faliment

Crescătorii de porci au solicitat recent Guvernului să declare stare de calamitate în sector, după ce pesta porcina africană a decimat efectivele de animale. La acest moment, producătorii nu mai reușesc să asigure decât undeva la 10% din consumul intern, față de 50% în urmă cu trei ani, existând riscul ca de Sărbători carnea românească să fie o raritate pe piață.

Pesta porcină africană i-a adus pe crescători în faliment, numai în 2021 fiind sacrificate efective de peste 600.000 de porci, cele mai afectate fiind județele din sudul țării. România mai are undeva la 1,8 milioane de porci, potrivit estimărilor din piață, comparativ cu nouă milioane în 1989.