România a mai primit 1,2 milioane de doze de vaccin Moderna plătite în avans!

Publicat: 29 ian. 2024, 14:41, de Ovidiu Zară, în Sănătate , ? cititori
România a mai primit 1,2 milioane de doze de vaccin Moderna plătite în avans!


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că România a mai primit, în luna decembrie 2023, o cantitate de 1,2 milioane de doze din noua formulă a vaccinului anti-COVID produs de compania Moderna.

„Moderna ne-a trimis, în luna decembrie, dozele pentru un avans plătit în anul 2021. Este vorba de formula nouă a vaccinului. Am distribuit vaccinurile medicilor de familie. Dacă există doritori să se vaccineze, o pot face cu cea mai nouă formulă disponibilă”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.
Ministrul a explicat faptul că “prin această nouă livrare Moderna a încheiat, practic, orice fel de litigiu comercial” cu România, fără a avea pretenţii de continuare a contractului sau în ceea ce priveşte un litigiu în justiţie.

România se aliază cu Polonia în procesul intentat de Pfizer şi BioNTech

Totuşi, România are un litigiu cu Pfizer pentru vaccinurile comandate în pandemie, după ce compania americană a înregistrat la Bruxelles o plângere prin care a cerut despăgubiri de 550 de milioane de euro ca urmare a faptului că România ar fi renunţat unilateral la 90 de milioane de doze de vaccin anti-COVID pe care le comandase în pandemie.
Alexandru Rafila a dezvăluit că dacă România nu ar fi reuşit să vândă o parte dintre vaccinurile anti-COVID de la Pfizer, suma pe care am fi datorat-o către compania americană s-ar fi ridicat la 700 de milioane de euro. Ministrul a mai spus că “România a vândut cât a putut, după care a încercat să doneze vaccinurile” respective.

”În 2021, prin Memorandum, Guvernul României a solicitat alocarea a 39 de milioane de doze, pentru doi ani, 2022 şi 2023. Din această cantitate iniţial comandată am vândut circa 7 milioane de doze. Am putut face acest lucru doar în momentul în care am emis un document administrativ care se referea la această cantitate. Dar ca să putem să vindem Germaniei şi Ungariei a trebuit să facem un document de natură administrativă în baza angajamentului României, care a devenit obligatoriu. A fost un termen de cinci zile în care Guvernul putea să opteze DA sau NU pentru această cantitate de 39 de milioane de doze. În luna mai 2021, în baza acelui Memorandum, România a fost obligată pentru următorii doi ani să achiziţioneze această cantitate foarte mare”, a explicat Alexandru Rafila.

Rafila a dezvăluit că procesul intentat de compania Pfizer condusă de Albert Bourla (FOTO) se va desfăşura în limba franceză, iar firma de avocatură care va reprezenta România va trebui să cunoască foarte bine legislaţia belgiană.
Totodată, ministrul Sănătăţii a explicat faptul că România a discutat cu Polonia despre o eventuală „reprezentare comună” sau despre o colaborare a echipelor de avocaţi în procesul intentat de Pfizer şi BioNTech.