România ar putea avea un Parlament al Diasporei

Cei doi lideri AUR, George Simion și Claudiu Tîrziu, împreună cu toți parlamentarii partidului, au înaintat o propunere legislativă inedită care, devenită lege, ar putea schimba total eșichierul politic de la noi.

Proiectul legislativ depus de cei de la AUR propune punerea în acord a numărului de mandate de deputați și senatori din circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării cu norma legală de reprezentare, în condițiile în care România are una dintre cele mai ridicate rate de plecare din țară din Europa și din lume.

Practic, țara noastră ar putea să aibă o cameră legislativă în afara granițelor, prin alocarea unui număr de 120 de fotolii parlamentare circumscripției din diaspora. În prezent, conform art. 5 al Legii nr. 208/2015, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.

Totodată, trebuie precizat că Ministerul Afacerilor Externe a comunicat, în luna martie 2022, la solicitarea inițiatorilor, faptul că, din datele statistice comunicate de către misiunile și oficiile consulare ale României în străinătate, numărul cetățenilor români rezidenți pe teritoriul altor state membre UE este de 5.126.293 de persoane.

De asemenea, MAE a făcut precizarea că acesta este numărul cetățenilor români pentru care s-au comunicat informații de către țările de reședință, existând multe state care nu au comunicat astfel de informații, în principal din cauza faptului că nu au o astfel de evidență, precum și a faptului că există și cetățeni români care nu au obligația de înregistrare în statul de reședință.

”În aceste condiții se constată că în afara țării se află mai mult de 5.126.293 de cetățeni români rezidenți în diferite state ale lumii. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne a comunicat, în luna aprilie 2022, tot la solicitarea inițiatorilor, că la data de 21.03.2022 numărul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, posesori de pașapoarte CRDS (toate statele) era de 908.454 de persoane. Cumulând aceste date oficiale, constatăm existența în afara granițelor țării a unui număr de cel puțin 6.034.747 de cetățeni români” se arată în proiectul inițiat de AUR.

Având în vedere datele comunicate de autoritățile competente, AUR a calculat care ar trebui să fie numărul corect de mandate care să fie atribuite circumscripției 43, care reprezintă diaspora: nici mai mult, nici mai puțin decât 83 de deputați și 37 de senatori. În prezent, diaspora e reprezentată de numai 2 senatori și 4 deputați.

Dacă acest proiect va deveni lege, va fi un deranj uriaș pe eșichierul politic românesc, ținând cont de faptul că acest proiect inițiat de AUR poate fi adoptat de Parlament doar cu sprijinul PNL și USR, adică fără PSD și UDMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...