România are cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani, în 2022

Publicat: 04 dec. 2022, 16:00, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
România are cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani, în 2022

Producția de porumb din acest an a României va fi cea mai mică din 2007 şi până în prezent, din cauza secetei care a redus recolta cu până la 50% faţă de anii trecuţi, susține ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Media la hectar este de circa 3 tone, adică undeva la jumătate comparativ cu anii buni.

Producţia din 2022 este suficientă pentru a asigura consumul intern, existând şi o disponibilitate pentru export, spune ministrul. În 2022, România a avut o producție de 14,8 milioane tone, potrivit datelor INS.

„La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafaţă, dar până la această dată producţia medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obţineau între 5 şi 6 tone la hectar. Este cea mai afectată cultură din cauza secetei, producţia obţinută fiind mult mai mică decât în anii normali, dar ne asigură consumul intern şi o disponibilitate pentru export”, a declarat ministrul Petre Daea pentru Agerpres.

Deși nu a oferit cifre cu privire la recolta din acest an, ministrul Daea a precizat că este cea mai mică producţie de porumb obţinută în ultimii ani după integrarea României în Uniunea Europeană.

„Producţia totală nu o dau, am spus-o foarte clar, decât atunci când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp, în aşa fel încât să putem informa corect. Când se va termina recoltatul, atunci voi anunţa cantitatea exactă pe care au obţinut-o fermierii şi pe care o poate anunţa România atât în datele statistice europene, cât şi pentru informarea corectă a opiniei publice din ţară. Vă pot spune în procente: este mai mică cu 40%-50% decât în anii precedenţi. Vom vedea cum stăm şi la nivel european la sfârşitul recoltării porumbului. În orice caz, este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea în Uniunea Europeană (UE), deci din 2007. Fenomenul de secetă nu s-a manifestat numai la nivelul României, acesta a pus amprenta, din nefericire, pe producţiile multor ţări europene. Toate statele europene se confruntă cu greutăţi generate de secetă. Iată, schimbările climatice sunt o realitate, motiv pentru care căutăm şi soluţii în direcţia aceasta pentru a susţine fermierii români”, a afirmat Petre Daea.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), România a fost în 2021 cel mai mare producător de porumb din UE atât din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb, cât şi al producţiei, cu 2,493 milioane hectare, respectiv 14.820.693 tone, ceea ce înseamnă un plus de 4.724.004 tone faţă de 2020.

Producţia media la hectar a fost de 5.802 kg/ha, cu 1.825 kg/ha mai mult față de 2020. Consumul intern de porumb este estimat la aproximativ 7 milioane de tone.

Citește și În viața mea nu îmi mai trebuie bovine, spune șeful DAJ Arad, care și-a vândut toate vacile